„Při přijímání nových policistů bych se vrátil k náborovým kempům, které fungovaly dříve. V nich skupina  uchazečů o zaměstnání u policie pracuje v týmu pod dohledem odborníků. V dnešní době by to mohla být i vítaná aktivita pro mladé lidi, kteří tak mohou získat perspektivní zaměstnání a hlavně jistotu," konstatoval plukovník Mareš s tím, že má na mysli především současné maturanty.

Pro policejní nováčky obecně platí, že mají  pracovní smlouvu na dobu určitou na tři roky a teprve po složení služební přísahy podepisují smlouvu na dobu neurčitou.

Adepti na policejní řemeslo musí absolvovat  odbornou přípravou na základních útvarech pořádkové nebo dopravní policie. Pokud se osvědčí a mají ambice  pracovat ve speciálních a zvláštních službách policie, musí prokázat odpovídající  schopnosti a vlastnosti i zpravidla získat určitý stupeň odborného vzdělání.

„Policisté se vyprofilují ve výkonu služby. Pokud doma chová psy, umí to s nimi, může se dostat ke služební kynologii. Nebo pokud dobře pracuje na obvodě v rámci trestního řízení, má předpoklady pro práci u kriminální policie," nastínil vedoucí územního odboru Policie ČR s tím, že přímé přijetí adeptů na specializovaná pracoviště, například do kriminalistického ústavu, se  uplatňují výjimečně.

Uchazeči o práci policisty mohou nastoupit na nejbližší možné působiště i mimo okres Benešov. „Uchazeči z Pyšel nebudeme nabízet volné místo v Čechticích, ale v nedalekých Mnichovicích nebo Kamenici, kam je snadnější dojíždění," podotkl velitel Pavel Mareš.