„Tehdy jsme se potýkali s velkým nárůstem přestupků proti veřejnému pořádku. K případům rušení nočního klidu, nezřízeného pití alkoholu na veřejnosti a obtěžování okolí jsme vyjížděli denně," vzpomíná na divoká léta poté, co se Česká republika tři roky po svém vstupu do Evropské unie začlenila také do schengenského prostoru, ředitel městské policie Tomáš Kypta.

Samotné začlenění do útvaru, jenž má nastaveny společná pravidla pro vydávání víz, udělování azylu i ochranu vnějších hranic a ruší vnitřní hranice mezi členskými státy, nepřineslo dramatickou změnu. Zahraniční dělníci o místa v České republice projevili značný zájem, ale k větším excesům nedocházelo. S nástupem hospodářské krize před šesti lety se však situace radikálně změnila.

Ze strany zahraničních dělníků, kteří přišli na Mladoboleslavsko za prací, jich velká většina zamířila prostřednictvím agenturních firem do společnosti Škoda Auto. Když ale i největší český podnik a dominantní regionální zaměstnavatel v roce 2008 radikálně snížil počty, stovky lidí se ocitly v cizí zemi bez práce. Někteří dokonce na dlažbě.

„Před čtyřmi lety jsme iniciovali pravidelná setkání se zástupci personálního oddělení společnosti Škoda Auto a společnosti Manpower, která v posledních letech zaštiťuje agenturní pracovníky a koordinuje jejich činnost. Vždy se sejdeme, vytyčíme největší průšvihy a rozhodneme o tom, jak je eliminovat," vysvětluje Tomáš Kypta.

Přednost mají osvědčení dělníci

Dělníci, kteří opakovaně způsobují rozruch, se mohou s pracovní pozicí rozloučit. O práci v automobilce je velký zájem a agentura si může vybírat. Pochopitelně tak dává přednost osvědčeným dělníkům, o kterých se navíc třeba ví, že peníze neprolévají hrdlem, ale posílají rodině do rodné země.

Manpower městské policii také předává seznamy ubytoven, kde zahraniční pracovníci žijí, což usnadňuje jejich kontrolu. Přesto na řadě míst v Mladé Boleslavi fungují malé nelegální ubytovny. Například v bytech panelových domů. I ty se však díky upozornění občanů daří sledovat.

Městská policie spolupracuje v otázce cizinců úzce s Policií ČR. I dnes se stále ještě policisté setkávají například se Slováky, kteří bez dokladů a s vidinou lepšího postavení, překračují nelegálně hranice. „Středočeský kraj je od hranic poměrně vzdálený a navíc zažívá dlouhodobě nejdynamičtější změny. Lze tedy jen obtížně určit, jakým způsobem jej ovlivnilo otevření hranic," podotýká policejní mluvčí Václav Tichý.

Práci začali přidělávat Mongolové

Z osmi desítek mladoboleslavských bezdomovců jich pouze několik pochází ze zahraničí. Strážníci evidují několik Slováků, Poláků a nově také jednoho Vietnamce. „V posledních dvou měsících nám přidělávají práci Mongolové. Ty ale nezastupuje Manpower, protože nepracují přímo v automobilce, ale pro některé její dodavatele. Narážejí tady na zcela jinou kulturu a nezapadají," komentuje aktuální praxi Ondřej Kubala, zástupce ředitele městské policie.

Ten se rovněž účastní se služebním psem pochůzek. „Na jejich ubytovnu vyjíždíme i několikrát za měsíc," dodává. „Bavíme-li se ale o cizincích přicházejících z schengenského prostoru, jsou problémy minimální," uzavírá Kypta s tím, že o tom, jak se v České republice chovat, se vzdálenější cizinci mohou dozvědět z letáků v několika jazycích, které strážníci distribuují přímo na ubytovnách.