Státní zástupce Ondřej Trčka podle Mladé fronty Dnes uvedl, že oddělení hospodářské kriminality věc znovu vyšetřuje kvůli podezření z machinace s veřejnou zakázkou.

Prodejem polikliniky, který se odehrál za starostování nynějšího hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD), se policie už zabývala. Dospěla k závěru, že okolnosti soutěže lze označit za trestuhodné, nikoli však trestné.

Poté kauzu ještě řešila Generální inspekce bezpečnostních sborů, která případ takzvaně uložila, protože se podle ní neprokázalo jednání v rozporu se zákonem.

Budovu získala za 20,5 milionu korun firma Triticum. Neúspěšní uchazeči soutěž napadli.

Řihák: O prodeji příbramské polikliniky rozhodlo zastupitelstvo

Středočeský hejtman a bývalý starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD) trvá na tom, že prodej příbramské I. polikliniky byl v pořádku. Rozhodovalo městské zastupitelstvo, mohla být navržena jiná cena, řekl Řihák novinářům.

Do tendru na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum. Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti.

Řihák výhrady kritiků odmítá. "Rozhoduje zastupitelstvo. Poté co rada něco navrhla, tak celou dobu mohl někdo přijít, navrhnout jinou cenu. Proto se to ještě asi na měsíc vyvěsilo," podotkl.