Tříčlenná hlídka  byla vyslána ke školce,  kde signál hlásil narušení objektu. Hlídka vyrazila, ovšem na místo strážníci už nedojeli. Na křižovatce ulice Petra Bezruče a Cyrila Boudy zavadili o stříbrný mercedes. Služební vozidlo se tak stalo neovladatelným, přejelo do protisměru. Před zdejší restaurací vjelo na chodník a narazilo do její budovy. Náraz automobil otočil a odmrštil do lampy pouličního osvětlení.

Celá posádka utrpěla velmi vážná zranění. Strážník, který seděl vedle řidiče, na následky zranění po několika měsících od nehody zemřel. Druhý člen hlídky bude postižen po zbytek života. Šofér zůstal na vozíku. Muž, jenž jel v mercedesu, je stále v péči psychiatrů.

Vyšetřovaní nehody trvalo přes půl roku. Policie na jeho konci zahájila trestní stíhání šestatřicetiletého bývalého městského policisty. Podle obžaloby nebyl opatrný a jel moc rychle. „Ze znaleckého posudku z oboru dopravy vyplývá, že obžalovaný k místu havárie přijížděl rychlostí až 145 kilometrů v hodině," řekla státní zástupkyně Vlasta Gejdošová. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až šest let vězení.

U soudu ve čtvrtek vypovídali obžalovaný, druhý strážník a dva svědci, kteří nehodu viděli. „Nic si nepamatuji. Týden před tím a měsíc potom neznám. Vše vím jen z vyprávění," vyjádřil se Rukavička. „Mrzí mě to," neudržel obžalovaný slzy.

Na otázku soudce Romana Lady, zda už měl někdy nehodu, odpověděl kladně. „Asi před osmi lety jsem boural ve služebním voze na stejné křižovatce," uvedl obžalovaný.

Ztrátu paměti utrpěl také druhý člen hlídky. Ten ve služebním voze seděl vzadu. „Obžalovaný byl dobrý řidič. Nebál jsem se s ním," sdělil.

V případu vypovídal také  muž, který celou nehodu viděl z bezprostřední blízkosti. Zrovna jel kolem na kole. „V tu dobu byl minimální provoz. Viděl jsem majáky. Nezaznamenal jsem, že by řidič mercedesu zastavil, pouze zpomalil," prohlásil svědek.

Soud bude pokračovat v polovině října.