V Bruselu se odpálili sebevražední atentátníci na letišti a v metru. Povede to podle vás k přísnějším kontrolám na letištích, ovlivní to Schengenský prostor?

Myslím, že přísnějším kontrolám se nevyhneme. Je třeba nastavit maximum bezpečnostních opatření při minimálním omezení svobod v Evropské unii. Umím si například velmi dobře představit, že podobně jako ve Španělsku od útoků na rychlovlak v Madridu budou cestující podstupovat kontrolu zavazadel již při vstupu do budovy, případně jako v některých státech, ohrožených terorismem již delší dobu, při vstupu na letiště. Není třeba zpřísnit kontroly totožnosti či obnovit kontroly celní, pouze zracionalizovat opatření bezpečnostní.

Důvěra v Evropskou unii a jejímu řešení uprchlické krize klesá. Mohou se objevit separatistické tendence a obnova kontrol na státních hranicích?

Zcela jistě se podobné tendence opět objeví, protože většina populace se vždy domnívá, že primitivní řešení složitých otázek je nejlepší. Vrcholní představitelé EU opravdu působí v souvislosti s migrační krizí velmi bezradně, ale málokdo si zároveň uvědomuje, že většina zločinců, kteří vraždili v Paříži či v Bruselu, jsou rození občané Evropské unie. Chyba tak není jen v neschopnosti regulovat současnou migraci, ale i v sociálním či vzdělávacím systému. Ze sdělovacích prostředků jsem vyčetl, že útočníci často cestují po celém světě, ale obvykle s legálními doklady, a proto by jim žádná hraniční kontrola stejně v plánování těchto zvěrstev nezabránila. Velmi by také pomohlo, pokud by pracovaly kvalitně evropské tajné služby. I když dozvědět se předem o útocích je neskutečně složité, na druhou stranu chci připomenout podobnou situaci z našeho území v minulosti: československá tajná služba byla například téměř vždy předem informována o teroristických útocích nacistů v českém pohraničí v roce 1938, které plánovaly izolované skupinky německy mluvících zločinců s československým občanstvím.

Studenti vaší školy mají stáže v Bruselu. Myslíte si, že bude menší zájem o studijní a pracovní cesty do Bruselu?

Bohužel, teror je vždy využíván především k šíření strachu. Již na podzim, po útocích v Paříži, se nám po deseti dnech vrátil z Bruselu stážista, o kterého se - zcela pochopitelně - bála jeho rodina a nechtěla, aby dále ve stáži pokračoval. V nejbližší době by měl odcestovat další student, pro kterého by byl pobyt v centru Evropské unie, stejně jako pro všechny naše studenty, kteří již stáž absolvovali, velmi významnou životní zkušeností. Pokud bychom ale měli i jen malou pochybnost o bezpečnosti jeho pobytu, samozřejmě, že ho vysílat nebudeme.

Čtěte také: Politolog: Příchod migrantů ukazuje, že EU neumí chránit vnější hranice