Pokud senátoři na novelu kývnou a podepíše ji i prezident, může to mít za následek úbytek dětí, které nyní navštěvují lesní mateřské školy. Ty totiž dosud nepatří mezi ministerstvem školství akreditovaná zařízení, proto se jejich navštěvování nepovažuje za splnění požadavku povinné předškolní docházky pro děti, které v daném školním roce čekají zápisy do prvních tříd.

Podle Květy Černohlávkové z lesní mateřské školy Dubínek v neratovických Lobkovicích na Mělnicku není vyloučené, že školka kvůli tomu o několik dětí skutečně přijde.

„Samozřejmě může nastat určitý odliv dětí předškolního věku, které k nám docházejí. Nicméně se domnívám, že v praxi to bude vypadat tak, že rodiče nechají děti zapsat do některé z akreditovaných školek, ale i nadále budou docházet k nám a ve školce, kde budou registrované, absolvují pouze povinné přezkoušení," vysvětlila Květa Černohlávková.

Akreditace snad příští rok

Dubínek pravidelně navštěvuje desítka dětí, několik dalších pak do mongolské jurty, postavené v lokalitě Na Skalách, dochází dvakrát v týdnu.

„Zájem o tento druh vzdělávání nás těší. Přestože nemáme akreditaci ministerstva školství, což znamená, že je u nás školkovné dražší než v běžné školce, protože z něj musíme uhradit celý provoz školky, nabízíme plnohodnotné vzdělávání jako v ostatních předškolních zařízeních," připomněla Květa Černohlávková.

Ta zároveň věří, že lesní mateřské školy do školského rejstříku nakonec zařazeny přece jen budou. „Podle posledních informací bychom snad už v příštím roce mohli akreditaci získat. Tím by se naše situace výrazně zlepšila, protože by to znamenalo zlevnění školkovného," potvrdila.

Mateřské školy zařazené ve školském rejstříku totiž mají nárok na příspěvek od státu za každé zapsané dítě. Navíc by rodiče své děti nemuseli přehlašovat do jiných školek, aby splnili požadavek povinné předškolní docházky.

Anketa: Má povinná předškolní docházka smysl?

Jana Jančinská, Kostelec nad Labem:
Moje starší dcera do školky chodí a považuji to za přínosné, učí se tam spolupráci a fungování ve skupině. Myslím si ale, že každý rodič by měl mít právo o tom rozhodnout sám.

Monika Brázdová, Neratovice:
Smysl to určitě má, ale nechápu, proč to musí být povinné pro všechny. Rodiče dětí by si sami měli uvědomit, k čemu mateřinky slouží a proč tam své dítě dát. Anebo nedat.

Veronika Sokolová, Kojetice:
Moje děti do školky nechodily, nelíbilo se jim tam. Přesto z nich vyrostli samostatní a zodpovědní lidé. Povinnou předškolní docházku považuji za zbytečný výmysl.

Lucie Mrázová, Neratovice:
Většina dětí do školek chodí, protože jejich rodiče pracují. Pokud by s nimi ale mohli být doma, proč děti povinně nahánět do státního zařízení jako nějaké stádo?

Petra Santerová, Mělník:
Nevidím důvod, proč dítě posílat do školky, když ho požadované věci dokážu bez problémů naučit sama doma. Naštěstí už se mě tahle povinnost netýká.

Čtěte také: Inkluze: čeká školy v září katastrofa? Novelu zákona někde ani nepostřehnou