Studenti se ukázněně šikují a velmi rychle za dozoru učitelů mizí ze školy, na některých je patrná nervozita a hledají příčinu poplachu. Tentokrát se ale naštěstí jedná jen o cvičení. „Pedagogové o tom věděli dopředu, ale studenti skutečně ne," vysvětluje ředitel školy Vratislav Morava. Dodává, že podobné akce organizují častěji, aby byli žáci i personál připraveni na mimořádnou neočekávanou situaci, ať už jde o požár, výbuch či živelnou pohromu.

„Začínáme evakuací, která nám ukáže, za jak dlouho jsme schopni budovu opustit. Shromáždiště je dole pod zámkem, kde vyhodnotíme výsledky, a abychom akci využili i k osvětě, máme pro žáky připraven vzdělávací program ve spolupráci s benáteckými hasiči a psovody z věznice v Jiřicích," upřesnil Vratislav Morava.

Hlavní vychovatelka Jana Huzilová prozradila, že podobné cvičení v minulém roce absolvovali i studenti, kteří bydlí na internátu. „Přízemí bylo skutečně zadýmené, všechno se odehrávalo v noci, a mnohé z dětí zjistily až venku, že jde jen o nácvik, bylo to skutečně realistické," vypráví. Nicméně v obou případech se ukázalo, že všechno proběhlo naprosto v pořádku a všichni se dostali ven živí a zdraví.

Hasiči

Hasiči z Benátek nad Jizerou žákům a učitelům nejen vyprávěli o své práci, nechyběly ani názorné ukázky z jejich práce. Jeden z žáků si dokonce na vlastní kůži vyzkoušel speciální fixační nosítka. Hasiči rovněž prozradili, že v posledních letech je jejich denním chlebem spíše než hašení požárů asistence u dopravních nehod.

„Požárů významně ubylo, i když letošní léto bylo v tomto ohledu také výjimečné, díky horku a suchu hořelo více, než je zvykem. Nicméně v našem případě stále převažují zásahy u autonehod. Naše jednotka je zvláštní tím, že zdravotnická služba v Benátkách není, tudíž jezdí z nejbližšího okolí, ať už je to Mladá Boleslav nebo Lysá nad Labem. My proto býváme u nehod jako první, a proto je v našem vybavení velká část zdravotnických prostředků, abychom mohli poskytnout první pomoc ještě před příjezdem sanitky, což se také často děje," vysvětlil velitel hasičů.

Na závěr pak čtveřice hasičů předvedla přímo v areálu školy vyprošťování z automobilu, což se setkalo s velkým ohlasem ze strany studentů. „Jsem moc rád, že jsem mohl vidět, jak hasiči pracují, dostat se do takového auta není žádná sranda. Je dobře, že si to mohou vyzkoušet i nanečisto," podělil se o dojmy student prvního ročníku David.

Psovodi

Další součástí odpoledne v Horkách bylo i představení práce psovodů. Škola dlouhodobě spolupracuje s věznicí v Jiřicích, a právě zdejší psovodi jezdí do areálu cvičit.

Jak vysvětlil Radek Čajka, který psovody v jiřické věznici cvičí, divácky nejatraktivnější součástí jejich práce je určitě zadržení pachatele. To také žáci viděli, a ti odvážnější si dokonce mohli roli loveného „zlosyna" vyzkoušet.

Nicméně denním chlebem psů i jejich pánů je spíše vyhledávání drog a prohlížení zavazadel, v nichž se potenciální zakázané látky nachází. I to na výbornou předvedli obecenstvu v Horkách.