„Tříletý výzkumný projekt České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON) ukázal, že výskyt netopýrů lze očekávat prakticky na všech sídlištích, kde se dosud nachází panelové domy s potenciálními úkryty - spárami mezi panely, přístupnými dutinami za ventilačními průduchy a podobně. Zde často sídlí kolonie desítek až stovek jedinců“, řekla  Petra Schnitzerová z ČESON.

„Kvůli nočnímu způsobu života přítomnost netopýrů často uniká pozornosti, a tak mohou být při zateplování ve svých úkrytech nevědomky uvězněni a pak hromadně hynou bez možnosti úniku,“ připomněla odbornice Univerzity Karlovy, která působila ve votické záchranné stanici pro handicapované živočichy.

Podle ní stačí pro záchranu savců málo! Před plánovanou rekonstrukcí s možným výskytem netopýrů počítat a zajistit předběžný průzkum domu. Teprve na základě toho, lze naplánovat nejvhodnější postupy a technická řešení, jak následně provést potřebné stavební úpravy domu a zároveň neohrozit netopýry.

„Vhodné postupy jsou již známé, většinou relativně jednoduché a finančně nenáročné.  Každou situaci je však třeba řešit individuálně a k tomu je nezbytná spolupráce majitelů, stavebníků, pracovníků příslušných úřadů a odborníků,“ dodala Schnitzerová.

Takováto spolupráce vedoucí k šetrné realizaci stavebních úprav dobře funguje již na řadě míst v ČR. Výsledkem jsou stovky zateplených panelových domů, kde se úkryty pro netopýry podařilo zachovat i po rekonstrukci. Většinou k tomu byly využity různé typy netopýřích budek.