„Ve středu skončilo v policejních celách šest lidí, kteří se dopustili různých činů. Rovnou si vyslechli obvinění, dva jsou ve vazební věznici a ostatní vyšetřujeme na svobodě," informovala Deník policejní mluvčí Monika Schindlová.

Na konci října skončilo v policejních spárech šest mužů ve věku od 25 do 34 let, kteří se dopustili celkem 45 zlodějin nejvíce v rekreačních chatách, ale i v domech, restauracích, kancelářích či garážích.

„V polovině listopadu pak kriminalisté dopadli partu sedmi zlodějů, kteří měli za sebou 66 krádeží a škodu za téměř 2,5 milionu korun," připomněla mluvčí.

Se zlodějskou kariérou skončilo dalších deset výtečníků. Devatenáctiletý mladík kradl autobaterie, čtyřiadvacetiletý muž vykrádal domy či kanceláře, sedmadvacetiletý kradl v obchodech a tři výtečníci vybírali garáže. Další tři kradli v obchodech i v zaparkovaných autech a čtyřiadvacetiletý muž se specializoval na sklepní kóje.

„Po 23 pachatelích vypátrali policisté třiatřicetiletého zlodějíčka, který se pětkrát vloupal v příbramské nemocnici do sesterny a pokojů pacientů. Odnášel si peníze, platební karty, doklady, telefony, notebook a podobně," pokračuje Schindlová. Ani to není vše. Další specializací lumpa byly kanceláře a také šatny zaměstnanců v různých firmách. V jednom případě odcizil také z domu v Příbrami dvě platební karty a „vybílil" poté účet majitele, postupně mu vybral 42 tisíc korun.

Větší obnos peněz vzal podle policie třiatřicetiletý všestranný nenechavec i na Svaté Hoře. „Zavítal také do Domu dětí a mládeže a ze zavěšeného kabátu zcizil peníze a platební karty, stihl pak ještě z bankomatu získat 10 tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová k recidivistovi, jenž má na svědomí patnáct zlodějen a škodu přesahující 300 tisíc korun. Hrozí mu až pětiletý trest. Přítěží mu bude zřejmě i nedovolené ozbrojování, protože u něho policie našla přes 80 gramů průmyslové výbušniny. A nejen to. Vyráběl a prodával po Příbrami pervitin, a to s pětatřicetiletým parťákem.

Z dealerství obvinila policie v polovině týdne také třiadvacetiletého muže, který od loňského května do současné doby prodal nejméně čtyřem lidem pervitin.

V policejních sítích neskončili jen zloději a dealeři, ale i čtyři násilníci a domácí tyrani, jako například pětapadesátiletého muž, jenž několikrát vnikl na pozemek jedné ženy bez jejího souhlasu a vědomí, vulgárně ji urážel a dokonce vyhrožoval zabitím. „Také si odnesl z její zahrady sazenice okrasných rostlin, kdy při výpovědi uvedl, že je chtěl pouze zalít. Hrozí mu až tříleté vězení," sdělila mluvčí.

Horší metody používal pětačtyřicetiletý muž, kterému policie připisuje tři skutky: týrání osoby žijící ve společném obydlí, nebezpečné vyhrožování a vydírání.

„Během jednoho roku, kdy bydlel se svou přítelkyní v bytě na Příbramsku, týral jejího nezletilého syna. Sprchoval ho studenou vodou, nepřiměřeně jej trestal vařečkou či koženým páskem, fackoval ho a nutil opisovat velmi rozsáhlé testy. V září letošního roku chtěl donutit již bývalou přítelkyni k tomu, aby mu půjčovala jejich narozené dítě, vyhrožoval jí fyzickou újmou a tvrdil, že ji nechává sledovat. V říjnu pak chtěl po ní i po chlapci, aby změnili výpověď a vypovídali v jeho prospěch. Tomuto „drsňákovi" v případě odsouzení hrozí, že se po dobu dvou až osmi let bude dívat na svět pouze přes zamřížovaná okna. Nyní již sedí ve vazební věznici," pokračuje mluvčí Schindlová.

Ve vazbě pravděpodobně skončí i padesátiletý muž z Příbrami za vydírání. V pondělí měl násilím donutit svou manželku, která se od něj odstěhovala kvůli agresivnímu chování, aby se k němu vrátila. „Do ruky si vzal i střelnou zbraň, aby potvrdil vážnost svých slov a vyhrožoval vyvražděním celé její rodiny s tím, že je mu jedno, když za to půjde „bručet". Tyto vyhrůžky opakoval také následující den. I tento násilník si možná pobude ve vězení po dobu až osmi let," popsala mluvčí. Posledním obviněným je třiapadesátiletý muž, který měl rok týrat svou přítelkyni.

„Zakazoval jí stýkat se s rodinou a s kamarády. Vulgárně jí nadával a fyzicky napadal. Tah ji za vlasy, fackoval, bil pěstmi, škrtil, kopal, dusil polštářem a jednou jí dokonce přerazil zubní fixaci. Vyhrožoval jí také s nožem v ruce vyhozením z okna, podříznutím jejího nezletilého syna ve spánku nebo postřílením celé její rodiny," dodala Schindlová.