Jakým způsobem si kotě principál od samice z klece vyžádal, ví jen on sám. Jisté ale je, že vrácení mláděte se obešlo naprosto v klidu s neuvěřitelnou důvěrou zvířete v člověka. Cirkus se letos pyšní několika novými přírůstky nejen mezi šelmami.

Jestli se někde někdo válí po tygrovi, na devadesát procent to bude Jaromír Joo. Je to jen pár dní, co se učil jezdit na tygrovi vzrůstu malého koně, prý pro nějakou americkou televizi.

„On byl potom takový přítulný. Skočil mi na záda a porazil mě na klec. Obejmul mě (ta košile je na cáry) a jemně z lásky mě kousnul zezadu do lebky," ukazuje na oteklou zadní stranu hlavy Jaromír Joo

A co lidi kolem, když vám hlavu ochutnával tygr?

Lidi ječeli a prchali. A já s hlavou v tlamě na ně volám: Stůjte, stůjte, to je hra! Ale dva dni spím jenom na břiše.

Neviděli jsme se rok. Co se za tu dobu přihodilo? 

Zaplaťpámbu se pořád rodí zvířata, to je to nejdůležitější. Změnil se program, protože letos jedeme Madagaskar a mám tady jednoho finalistu z Česko hledá talent. Ten dělá na laně jako provazochodec takový věci! Salta, flik flaky… Já byl taky provazochodec, ale tohle on umí jako jedinej na světě. Podle názorů diváku je tohle asi lepší program, než byl loni.

Kolik se narodilo mláďat?

Tygra mám novýho a toho chci připouštět až na podzim, ale puma se narodila, kozy a opičky. A nějaký to dítě ještě. Mláďata mohou návštěvníci vidět a s pumou a papoušky se mohou nechat po představení vyfotit.

Nakousl jste něco o novém čísle s tygrem…

Já přijdu s tygrem na vodítku bez klece asi dva metry od diváků a olizuje mi z obličeje šlehačku.

To něžné tygrovo ochutnání hlavy se stalo mezi lidmi. Říkal jste, že s nimi o přestávce besedujete…

Mám postavený velký výběh a tam tygra nebo několik tygrů a dělám takovou rádoby přednášku. Na co se mě lidi ptají, rád odpovím. Můžu říct, že okolo mě je nejvíc lidí. No a při tom se stalo, že si chtěl tygr hrát, to se stane. Za chvíli vám ho ukážu, to je obr všech obrů.

Pokaždé, když se vidíme, vyprávíte o dobrodružství z cest, kde si sám zašíváte rány a trháte zuby. Co jste stihl za ten rok prožít nového?

Letos jsem byl jenom v Kambodži a v Emirátech. Nebylo moc času. Měl jsem nějaký natáčení.

Jezdíte za odpočinkem nebo třeba pro nová zvířata?

Pro zvířata ne, to v žádným případě. Zvířata z volný přírody bych nikdy nespoutal, to je proti přírodě. Ale jedu tam taky na zkušenou. Loni na Filipínách jsem třeba viděl masáž hadem.

Prosím?

Kdo si zaplatil, tak na něj položili asi pětimetrovýho hada a on se po člověku plazil… Což mě inspirovalo, takže loni v Brně u divadla mého kamaráda Bolka Polívky jsem si lehl, byl tam tisk a zástupci agentury Dobrý den a položili na mě 520 kilogramů hadů. Takže jsem ležel, ale řeknu vám, že lidi žasli, některý dámy utíkaly. No a já jsem tam málem usnul. Byl to pro mě odpočinkový čas.

Jak dlouho se mládě učí vystupovat?

Já bych řekl, že tohle, že ho mám na klíně a jsme tu spolu, že to už je trénink. Učím zvířata jenom trpělivostí a láskou. To samý dělám s dospělými pumami. Klidně si tu na mě lehnou a mazlí se. Takový výcvik nesmíte narušit špatným dotekem. Jakýkoli náraz nebo zmáčknutí si zakóduje v mozku a ví, že jste jí ublížila.

A máma pumičky se nezlobí, když si ji vezmete?

Teď jsem byl u ní v kleci. Nezlobí. Vždyť jsem byl i u porodu. Rodila a koukala na mě. Byl jsem přece i u rodící tygřice.