„Jediná bezproblémová trasa je mezi nemocnicí a domovem důchodců," konstatovala Jarmila Gruntová, která se i po městě pohybuje na invalidním vozíku. Tam jsme se s ní ale nevypravili, našim cílem se stalo autobusové nádraží, které bylo otevřené přesně před rokem. Jaké má klady a zápory? Zjišťovali jsme společně s Jarmilou Gruntovou.

Na nádraží ji přivezl syn osobním autem, měla tak možnost posoudit i parkování. „To bylo bez problémů," hodnotí žena na vozíku a rozjíždí se po jednom z nástupišť. Po několika metrech doslova naráží na velký problém nádraží. „Při mokru a náledí je to katastrofa. Hrozí uklouznutí nejen lidem o holi, ale i maminkám s kočárky," říká žena a ukazuje na plechové kryty, které jsou na chodnících umístěné kolem každého stromu.

Nejen kryty, ale i samotné umístění stromů přímo v chodníku kritizuje řada dalších lidí z města i okolí. Jarmila Gruntová kolem stromu ani neprojede, na druhé straně stromu by mohla z chodníku s vozíkem sklouznout. Výtku si vysloužily také tabule s jízdními řády, na které vozíčkář nedohlédne. Jsou příliš vysoko.

Pochvala pro osvětlení chodníků

Naopak velkou pochvalu Jarmila Gruntová vyslovila k osvětlení chodníků. Přímo v nich jsou zabudovaná speciální světla, která dobře navedou například i při výpadku veřejného osvětlení. „Dobře vyřešené jsou také vodící a varovné pásy, které slouží pro zlepšení orientace nevidomých a slabozrakých," pokračuje ve výčtu kladných úprav hořovického autobusového nádraží.

V případě, že se rozhodne cestovat autobusem, ověří si u dopravce, kdy pojede nízkopodlažní autobus. V konečném výsledku je přesvědčená, že i když se najde ještě pár drobnějších nedostatků, bezbariérovost hořovického autobusového nádraží si zaslouží známku chvalitebnou.

A co říkají na připomínky k nádraží zástupci města? O problémech ví. Nyní hledají možnosti, jak by mohli situaci vyřešit. Autobusové nádraží podléhá i takzvané udržitelnosti, to znamená, že po určitou dobu od jeho dokončení není možné provádět změny.

Jedno mohou Hořovičtí zajistit ale už nyní, a to úpravu plechových krytů kolem stromů. „Pokryjeme je gumovými koberci," konstatoval vedoucí technického odboru Městského úřadu Hořovice Milan Šnajdr. Zástupci města hodlají tak učinit do konce letošního listopadu.