Líčení pokračovalo výslechem svědků. Jako první vypovídal L. V., který poskytl policii podklady, na jejichž základě začalo celé vyšetřování. Tento muž byl jako zaměstnanec Technických služeb Beroun přidělen 
v roce 2011 k městské policii s tím, že bude se strážníky kontrolovat parkoviště a parkovací zóny.

„Občas se stalo, že některý strážník při přestupku nedal pokutu ani nic nesepsal. Mně to bylo divné. Tak jsem si postupně tyto věci zaznamenával. Pak jsem podal podnět k prošetření," uvedl před soudem svědek L. V.

Těchto nepřístojností si podle svých slov všiml už v roce 2011, zaznamenávat si ale vše začal až v roce 2013. V tom samém roce s ním byl ukončen pracovní poměr. Strážníci si na L. V. stěžovali a vše vyvrcholilo v září roku 2013, kdy sepsali petici. Soudce Aleše Grombíře zajímalo, kdy podal trestní oznámení. „To jsem podal ještě v době, kdy jsem u městské policie pracoval," uvedl svědek.

Pevný poplatek za sundání botičky

Obhájce Michal Sýkora se svědka zeptal, zda ví, že se přestupek dá vyřešit i domluvou. „Ano, ale také vím, že město stanovilo pevný poplatek za sundání botičky," odpověděl L. V.

Na dotaz právníka, zda se svědek dostal někdy do konfliktu se strážníky, odpověděl záporně. To vyvolalo ohlas u přítomných obžalovaných strážníků, kteří během výpovědi svědka často nevěřícně kroutili hlavami.

Následně i obžalovaní dostali možnost podat svědkovi otázku. A zájem byl veliký. Obžalovaný F. chtěl vědět, jestli si je svědek L. V. zcela jist, že dostal výpověď až po podání trestního oznámení. „Myslím, že ano," trval si na svém svědek. V další odpovědi uvedl, že se o výpovědi dozvěděl až v prosinci.

Soudce Aleš Grombíř se svědka zeptal, zda si myslí, že petice měla vliv na ukončení jeho pracovní smlouvy. „Myslím, že to mělo vliv. Nebyla mi prodloužena smlouva. Ředitel TS mi tenkrát řekl, že jsem se měl před podáním trestního oznámení poradit," uvedl svědek.

'Hází na nás akorát černotu'

Další obžalovaný K. před soudem vypověděl: „Mně svědek několikrát řekl, že se všichni budeme divit, že na nás něco chystá. Byla to reakce na petici, ptal se, kdo všechno ji podepsal."

Podle vyjádření strážníků byla petice sepsána 9. září 2013, přitom trestní oznámení mělo být podané 11. září. „Hází na nás akorát černotu," rozčiloval se další strážník.

Strážník K. nakonec celé vystoupení svědka zpochybnil: „Pan V. lže. Tvrdí, že neměl se strážníky konflikty, to není pravda. Proto jsme sepsali petici. Jeho výpověď považuji za nevěrohodnou a účelovou jako mstu strážníkům."

K tomu se přidal i strážník T., který uvedl, že konfliktů, které měl svědek i s občany, bylo mnoho. „I na sociálních sítích kolovaly historky lidí o tom, jak se choval při přestupcích," dodal jeden z obžalovaných.

Další jednání bylo odročeno na 28. července.

Čtěte také: Berounští strážníci před soudem. Proces kvůli 'botičkám' začal