Pětimetrové sloupy s dráty už stojí, v úterý přijel do pivovaru Miroslav Brynda, pracovník žateckého Chmelařského institutu, a přivezl „chmelová miminka" aromatického Žateckého poloraného červeňáku, tak se odrůda jmenuje, s přesnými radami řediteli Pavlu Benákovi 
a sládkovi Bohumilu Valentovi, jak postupovat při jejich sázení.

„Sazenice je nutné zasadit tak 120 centimetrů od sebe. Je potřeba vykopat jamku třicet krát třicet centimetrů. Ke každé jamce přidáváme půl kýble uleželé chlévské mrvy. Kořenáč se dá na dno jamky pupeny nahoru tak, aby vrchní část byla zhruba patnáct centimetrů pod zemí. Rostliny by měly být zasazené pokud možno na severní stranu jamky, aby ji z jihu celou dobu mohlo slunce prohřívat. Zbývá zalít pěti litry vody," proškolil ředitele a sládka Miroslav Brynda.

Chmelové rostliny by měly do konce června dorůst do pětimetrové výšky. Podle ředitele pivovaru Pavla Benáka, který přišel na myšlenku ukázkové chmelnice asi před čtyřmi lety, bude z nějakých šedesáti rostlin nové pivovarské chmelnice přibližně patnáct kilogramů chmele. „Česat ho bude veřejnost při Nymburském posvícení," zve už dopředu zájemce o chvilkové zopakování si chmelových brigád ředitel Benák. 


Ukázkový produkt

A sládek Bohumil Valenta dodal, že tento chmel bude požit jako ukázkový produkt při různých exkurzích v pivovaru. „Jelikož se už na chmel nejezdí a v okolí tady roste akorát divoký, tak je to taková ukázka toho, jak vůbec chmel vypadá," vysvětlil účel pivovarské chmelnice sládek Valenta. Dospělé rostliny budou mít možnost vidět návštěvníci Dne postřižinského piva 
v červnu.

Žatecký poloraný červeňák je podle Miroslava Bryndy nosná odrůda pěstování chmele v Čechách, která se pěstuje asi na třiaosmdesáti procentech českých chmelnic. Kde se certifikovaný chmel může pěstovat, je prý dáno zákonem o ochraně chmele. „V České republice se pěstuje ve třech oblastech. Na Žatecku, Úštěcku a na Tršicku," dodal Brynda.

Vedle chmelnice vzniklo také malé políčko na vypěstování ječmene, ovšem semínka, která Benák před pár dny zasel, prý sezobali holubi. „Zasejeme další," má jasno v dalším postupu ředitel.