„Původně naše slavnost začala v roce 2007 jako prvomájové koupání v našem rybníku, kdy se náš soused - otužilec Vladimír Dvořák, rozhodl, že je potřeba si na prvního máje zaplavat. O rok později už jsme jej k rybníku doprovázeli v průvodu. V roce 2009 jsme měli první alegorický vůz. Byl jím žebřiňák. A dnes - v průvodu je tolik lidí, jako leckde bývalo v dobách reálného socialismu," říká Jaroslav Kříž, kterého sousedé nazývají starostou Plešiště.

Recesistický průvod, ve kterém letos jely na dvě desítky slavnostně vyzdobených traktorů a nejrůznějších strojů, a pochodovala až stovka manifestujících, skončil u rybníka pod obcí, kde se opékali buřty, hrála hudba a zpívalo se. Otužilejší účastníci průvodu si opět zaplavali v rybníku, ve kterém byla voda teplá kolem 10 stupňů.

„Náš průvod rozhodně není nostalgickou vzpomínkou na staré časy. Cílem je sejít se, pobavit se a užít si jara. Trochu se nám to rozrostlo, zájem lidí nás moc těší. A za rok se zase sejdeme a doufám, že nás bude ještě více," doplnil Jaroslav Kříž.

Jiří Kubík