Jeden z tamních občanů popisoval komisi ale situaci, k níž dochází v Řeznické uličce, spojnici obou centrálních náměstí.

Ulička kdysi proslula svým nezaměnitelným odérem jediných veřejných záchodků v Benešově. Teď, jakoby se čas vrátil o mnoho let zpátky. V místech, kde kdysi stávaly toalety, si lidé, téměř vždy mladí muži, v nočních hodinách ulevují po konzumaci nápojů.

„Návrhů, jak tuhle situaci řešit, padlo několik," uvedl místostarosta Benešova Zdeněk Zahradníček a připomněl, že některé z nich nebylo možné přijmout. „Třeba uzavření ulice v nočních hodinách. To by určitě přineslo více negativ, než pozitiv," míní politik.

Dalším návrhem bylo například nasvítit ulici tak, aby v zákoutích nevznikaly stíny, v nichž lze nepozorovaně znečišťovat soukromý i městský majetek. Takové místo je zejména výklenek s garážovými vraty. Pomoci by podle starosty Benešova Jaroslava Hlavničky mohl například speciální nátěr, který moč odráží na boty „útočníka."

Kamera nepracuje on-line

Nic v Řeznické uličce zatím nevyřešil ani dozor jedné z kamer bezpečnostního systému města. Zařízení, které do ulice vidí, nepracuje on-line. Obrázky z něj proto strážníci nemají na monitorech živě, tedy v době páchání přestupku. Proto nemohou zakročit v okamžiku, kdy k vyměšování dochází.

Jak zapeklitou situaci v Řeznické ulici vyřešit? Ani benešovský starosta Jaroslav Hlavnička nemá jasno. „Bezpečností komise nám musí předložit už konkrétní doporučení. Pokud by to bylo další omezení otevírací doby podniků v centru města, byl bych pro to, aby o tom rozhodlo zastupitelstvo Benešova. Bylo by to totiž velice zásadní, a proto by o tom měli rozhodnout zastupitelé napříč politickým spektrem," řekl.

„Pokud by to tak nakonec dopadlo a zavíralo by se třeba v jedenáct, neměli by mladí vlastně už kam jít a město by se stalo mrtvým. Přitom mohu potvrdit, že kromě toho, že v noci, kdy je všude ticho a slyšet je i hlasitější hovor, mladí v centru nic neničí. Jenže když se sejde osmdesát lidí a chtějí se slyšet, musejí řvát. A to je celý problém," dodal starosta Hlavnička.

Čtěte také: Močení do květináčů bylo jízdenkou na záchytku