„Chystáme se nyní oslovit majitele rodinných domů, zda by o zahradní kompostéry měli zájem. O věci budou rozhodovat radní města," nechala se slyšet mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová.

Podle některých oslovených Rakovničanů je pořízení zahradních kompostérů vhodné. „Je tu dost rodinných domů, a to nejen na perifériích města. Myslím si, že minimálně někteří majitelé domů se zahradou by možnost pořídit si kompostér uvítali," řekl Václav Ryska.

Města, obce a i kraje mají od počátku září možnost podávat žádosti o dotaci na ministerstvo životního prostředí. To právě dotuje pořízení kompostérů pětaosmdesáti procenty z celkových nákladů. Cílem ministerstva je ulevit možným černým skládkám v okolí měst a obcí.

Zkušenosti ze Sedlčan

Navíc výhody domácího kompostování jsou zcela zásadní, neboť si lidé vyrobí organickou hmotu do půdy, které je v současné době všude nedostatek. Například v Sedlčanech, kde město provozuje pomocí svých technických služeb kompostárnu, zpracovali za loňský rok takřka tisíc tun přijatého bioodpadu. O následný kompost je však mezi místními lidmi takový zájem, že poptávka převyšuje nabídku.

„Z tisíce tun je přibližně polovina materiál, který je svezen z nádob na bioodpady, které jsou rozmístěny po městě. Druhá polovina je odpad z řezání větví, zeleň z veřejných ploch města. Bioodpad do Sedlčan vozí i některé okolní obce, které vlastní kompostárnu nemají," provedl stručnou bilanci místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel.

Uvedl, že s bioodpadem se zaměstnanci technických služeb naučili dobře nakládat a během tří měsíců je kompost hotový a připravený k distribuci. „Měli jsme trochu obavy, co s takovým velkým množstvím materiálu budeme dělat, protože na všechny městské plochy nejde použít. O kompost je ale takový zájem veřejnosti, že je naopak poptávka vyšší než nabídka," dodal sedlčanský místostarosta.

Čtěte také: O kompost je v Sedlčanech takový zájem, že nabídka nestačí