To ale vedení kraje odmítá s tím, že přidělení peněz je nenárokové. Vedení rakovnické radnice se však s tímto tvrzením nehodlá smířit a obeslalo s dotazem ministerstva, leč zatím dorazila pouze jedna odpověď, a to ještě podle slov starosty města Rakovníka Zdeňka Nejdla (ODS) nicneříkající.

„Dopis jsme poslali k rukám ombudsmana, na ministerstvo životního prostředí, vnitra a také financí. Odpověď dorazila pouze od ministerstva vnitra, které vzalo dopis na vědomí a předalo jej oddělení, které může popřípadě iniciovat nějakou kontrolu," reagoval na dotaz Rakovnického deníku starosta Zdeněk Nejdl. Ten zároveň ale upozornil, že to rozhodně neznamená, že by celá věc byla ukončená.

Podle slov starosty Zdeňka Nejdla vedení kraje trvá na svém. Tedy že peníze z fondu jsou nenárokové. Radní Středočeského kraje už v minulosti žádost Rakovníka o proplacení částky dvakrát zamítli, krajští zastupitelé pak celou věc ani neprojednávali nedostala se do programu jednání. Hlavní představitelé Středočeského kraje své rozhodnutí obhajovali slovy, že město Rakovník si takovouto částku může dovolit zaplatit samo ze svého rozpočtu, peníze z havarijního fondu jsou podle nich určené malým obcím. Rakovničtí však poukazují na mylný výklad.

Zbyly peníze ve fondu, nebo ne?

Starosta města Rakovník Zdeněk Nejdl Rakovnickému deníku už dříve řekl, že havarijní fond je určený na to, aby z něho byly prioritně hrazeny havárie na vodních tocích. „O všem rozhoduje úřad s rozšířenou působností, nikoliv malé obce," podotkl starosta Zdeněk Nejdl s tím, že je tedy zvláštní, aby peníze byly určené pouze pro malé obce s malým rozpočtem.

„Přišla nám ze Středočeského kraje odpověď, že nemají peníze na to, aby nám to mohli poskytnout (270 tisíc korun za likvidaci ekologické havárie, pozn. red.), že se rozpočet fondu vyčerpal na něco jiného," řekl novinářům v březnu tohoto roku místostarosta Rakovníka Jan Švácha (TOP 09). Ten zároveň na tiskové konferenci sdělil, že rozhodně radní nenechali věc být a chtěli vědět, na co byly veškeré peníze z havarijního fondu využity.

„Zjistili jsme, že loni, respektive předloni, zbylo na havarijním fondu Středočeského kraje pět, respektive šest milionů korun," podotkl ještě Jan Švácha. „Peníze nebyly z fondu vyčerpány ani v roce 2013. To se vyčerpalo zhruba 2,3 milionu korun," doplnil starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl.

Ekologická havárie se stala u obce Ruda na vodním toku Karlův Luh koncem září roku 2012. Tehdy v potoce náhodní houbaři našli několik pytlů s neznámou látkou, a v ohrožení tak byli lidé například z Nového Strašecí a Lán, kteří získávají pitnou vodu z vodní nádrže Klíčava, kam se potok následně vlévá. Jak se později ukázalo, jednalo se o atrazin, látku, jež je v České republice zakázána. Pachatele, který sem pytle s pesticidy uložil a ohrozil tak životy lidí, policie nevypátrala.