Veřejnost je názorově rozdělena. Ti, co stojí proti, argumentují tím, že by si to pan Hrabal nepřál, ve městě je pouze jedno gymnázium, proto není třeba ho přejmenovávat, 
a ozývají se hlasy, že nebyl příkladný student.

„Žádost na kraj jsme zatím nepodali, je čas. Stále diskutujeme se studenty a učiteli," uvedl ředitel gymnázia Jiří Kuhn s tím, že ho medializace po besedě v atriu o tomto přejmenování překvapila.

Vedení školy s nápadem přišlo, ten byl podpořen i radními. Další postup je následný: odeslat žádost. Kraj ji postoupí ministerstvu školství, kde by mělo dojít ke změně zápisu 
v rejstříku středních škol.

„Mně vadí, že se to znovu řeší. Přitom před lety byla žádost zamítnuta. Máme jedno gymnázium, proto se mi nelíbí, že by po přejmenování vypadl název města. A jsem přesvědčen, že by si to pan Hrabal nepřál," tvrdí bývalý student nymburského gymnázia Jan Kára.

Špičaté výročí

Na ministerstvu se příslušný odbor schází jednou za dva měsíce. „Uvítali bychom, kdyby se gymnázium přejmenovalo od nového školního roku, tedy od 1. září," doufá ředitel Jiří Kuhn.

Místostarosta Pavel Fojtík se přiklání dokonce ke 14. červnu, kdy budou vrcholit oslavy 111. výročí gymnázia. „Ten den je vlastně vrchol oslav, dojde k setkání studentů a absolventů, půjde průvod městem," uvedl Fojtík.

28. března by se Bohumil Hrabal, nejvýznamější absolvent gymnázia, dožil sta let. Gymnázium zároveň slaví výročí, kterému se říká špičaté. Proto chce vedení školy získat pro gymnázium čestný název Gymnázium Bohumila Hrabala.