Budoucí podoba náměstí není při pohledu na staveniště zatím rozeznatelná. Podle projektu by mělo jít o jeden z „nejzelenějších" projektů v polistopadové historii Příbrami. „Zatím nedokáži říct, jak se mi náměstí bude líbit. Z tohoto pohledu je to těžko rozeznatelné. Změna náměstí určitě prospěje. Byla potřeba již delší dobu," řekla přímo na náměstí Deníku Jana Hešnaurová.

Dělníci teď připravují také místo pro nové osvětlení. Kritiku sklidilo kácení stromů, které padly několik měsíců před samotnou rekonstrukcí. „Překvapilo mě kácení stromů již minulý rok, když se samotnou rekonstrukcí začalo o dost později. Jinak rekonstrukci samozřejmě vítám. Vysadí se zde nové stromy a bude tady větší klidová zóna," pochvalovala si Lenka Soukalová, která včera procházela rekonstruovaným náměstím.

O budoucí podobě náměstí 17. listopadu a okolí vypovídá projekt příbramského architekta Víta Kučery, jehož při tvorbě projektu inspiroval německý Norimberk. Hodně obyvatel Příbrami řeší otázku, jestli pokácené dřeviny nahradí jiné stromy. Vít Kučera jim jasně odpověděl: „Pokácených 40 stromů bude nahrazeno 70 novými. Počet nově vysazených rostlin přesahuje 30 tisíc kusů a rozpočet na zahradnické úpravy dosahuje pěti milionů korun."

Stavební úpravy se netýkají jen centrální části náměstí, ale také okolních částí. Jmenovitě se jedná o dvůr za Velkým Kotlem, ulici Eduarda Beneše a ulici Obránců Míru.

Vedení města vyšlo vstříc obyvatelům a obchodníkům v okolí náměstí. „Parkování je během rekonstrukce zadarmo, ale jen v případě, že majitelé aut mají parkovací kotouč," řekl k tomu starosta Josef Řihák. 

Rekonstrukci náměstí provádí firma Strabag, která pracuje i na náměstí TGM a okolí. Zakázku získala ve výběrovém řízení za zhruba 36 milionů korun včetně DPH.  V současné době se pracuje na centrální části náměstí a také se dělá skrývka asfaltů.