KutnohorskoMěsta a obce s nejvyšší účastí:
Bludov – 100,00 %
Podveky – 88,02 %
Vodranty – 87,50 %
Čejkovice – 87,10 %
Sudějov – 83,33 %

Města a obce s nejnižší účastí:
Čáslav – 39,04 %
Kutná Hora – 39,50 %
Malešov – 41,42 %
Rašovice – 42,17 %
Uhlířské Janovice – 42,23 %

okres Kutná Hora – 49,88 %

V volbám tam přišlo všech 27 registrovaných voličů. Vítězné sdružení Samostatný Bludov získalo 81,03 procenta hlasů. „Myslím si, že tak vysokou účastí stojí konkurenční kandidáti, kteří zmobilizovali všechny příznivce, a přišli tak k volbám všichni," řekl starosta Bludova Vítězslav Jirkovský.

Vysokou účast zaznamenali i před čtyřmi lety. K volbám tehdy dorazilo 81,48 procent registrovaných voličů, tedy 22 z 27.

Druhá nejvyšší účast na Kutnohorsku byla v obci Podveky u Uhlířských Janovic, kde k volebním urnám přišlo 88,02 procent voličů. „Letos kandidovala čtyři hnutí, což není příliš obvyklé," popsala situaci starostka obce Eva Mottlová.

„Naše opozice rozjela větší kampaň, při které se obcházely domy nebo roznášely letáky. To ale zároveň podnítilo i naše příznivce, aby se voleb zúčastnili a vyjádřili nám tak podporu," doplnila ještě Eva Mottlová.

Podle jejího názoru se voleb nezúčastnili jen občané, kteří, i když mají v obci hlášené trvalé bydliště, tak se v ní trvale nezdržují a o veřejné dění se nezajímají a nemají tak motivaci spolurozhodovat o budoucnosti obce.

Přímá úměra neplatí

Čím větší město, tím větší účast na Kutnohorsku neplatí. Nejmenší účast totiž měla největší města v okrese. Nejnižší účastí se může „pochlubit" Čáslav. Pokud se loňská účast s 44,56 procenty zdála někomu nízká, tak ta letošní s pouhými 39,04 procenty musela být pořádným překvapením.

Pro někoho bylo o vítězi rozhodnuto již před volbami, bylo tedy zbytečné k volbám vůbec chodit. „Že vyhraje ČSSD bylo celkem jasné, pak šlo jen o to, kolik hlasů dostane," řekla Petra Čejková z Čáslavi, která k volbám letos nešla.

To Terezu Bocorovou politika nezajímá vůbec, k volbám vůbec nechodí. „Vůbec se o politiku nezajímám, jde to mimo mě," popsala svůj vztah k veřejnému dění.

Za nízkou účastní podle některých názorů může být i relativní klid, který ve městě panuje. „V Čáslavi se neděje nic tak mimořádného, aby voliči cítili nutnost vyjádřit se ve volbách. Mobilizovat volební aktivitu," vyjádřil se Filip Jerie, člen městské rady.

K občanskému nezájmu o veřejné dění také na druhou stranu může přispívat i celonárodně negativní nálada z politického dění. „Česká politická scéna je příliš plná negace. Podle mých zkušeností s mými známými, málokdo se chce zabývat pouze hádkami a negativními zprávami, tedy politikou," pokračoval Filip Jerie.

V Kutné Hoře kampaň nepomohla

Druhou nejnižší účast v okrese zažila Kutná Hora s 39,50 procenty, což je také znatelný pokles oproti roku 2010, ve kterém přišlo k volbám 47,41 procenta voličů.

Předvolební atmosféra v Kutné Hoře byla mnohem živější a bojovnějším než ve vedlejším městě. I přesto však v občanech nezmobilizovala dostatek sil, aby se jich k urnám dostavila alespoň nadpoloviční většina.

Svou šanci něco změnit nevyužila ani Mirka Nováková z Kutné Hory. „K volbám jsem nešla, stejně se nic nezmění, ať je starosta kdokoliv," poznamenala.