„Řeka tam byla v pátek večer zamrzlá ledem v délce dvou kilometrů,“ přiblížil Milan Tvrdík, velitel stanice profesionálních hasičů ve Zruči nad Sázavou. Došlo k nárůstu hladiny z 1,7 na 2,9 metru. Na místě prováděli monitoring řeky hasiči, strážníci i zručský starosta. Na místo se dostavili zástupci Povodí Vltavy a Povodí Želivky.

Místo je těžko přístupné pro těžkou techniku, i přesto povolali specializované bagry 
z Benešovska. „Na horeckém jezu i nadále zůstal ledový krunýř a souvislá vrstva ledu byla i ve Vlastějovicích a Ledči,“ pokračoval Tvrdík. Do čtyř hodin monitorovali řeku, jejíž hladina se držela na třech metrech. Kry se však postupně začaly tlačit pod ledový krunýř u nové zručské lávky. Řeka postupně odtékala a přestala růst hladina. Strážníci od rána monitorovali stav řeky a v případě zhoršení by došlo na evakuaci.

Ledy se posunuly níže po toku

V sobotu ráno v půl sedmé řeka kulminovala na 3,2 metry. „Do příjezdu těžké techniky z Benešova před osmou hodinou došlo k prolomení ledové hráze pod zámkem, která zaplavovala i louku pod novou lávkou,“ popsal zlomový okamžik velitel hasičů. Ledy se pohnuly a zamířily k chabeřickým skalám.

Hasiči, starosta i zástupce povodí již byli rozhodnuti začít ledy lámat u jezu s pomocí techniky, když došlo opět k prolomení bariéry a ledy pokračovaly dál po toku. „Informovali jsme starostku Kácova, aby očekávali přívalovou vlnu,“ dodal Tvrdík. K dalšímu zachycení ker došlo u obce Samopše. Tam to vyplavovalo elektrárnu a na místě zasahovali uhlířskojanovičtí hasiči.

V sobotu kolem desáté hodiny bylo možné konstatovat, že řeka ve Zruči nad Sázavou je volná. „Ledy se ovšem uchytily nahoře ve Vlastějovicích, kde byla Sázava ucpaná. Voda se rozlévala na louku pod vlastějovickými skalami směrem k Březině,“ popsal situaci sobotního dopoledne velitel stanice zručských profesionálních hasičů Milan Tvrdík.  

V zátočině až k jezu byla souvislá vrstva ledu. Místní hasiči tedy roztloukali ledy na březnickém jezu až do šestnácti hodin, kdy ledy sice odjely, ale zastavily se na horeckém jezu a hromadily se v délce asi půl kilometru. V sedmnáct hodin byly ve Vlastějovicích ukončeny záchranné práce, avšak pokračovalo se v Horce II, kam zamířila i těžká technika.

U horeckého jezu nastoupil „žabák“

Vzhledem k tomu, že jde o hůře přístupnou lokalitu, tak na  jezu pracoval bagr – takzvaný žabák, který vyčistil řeku od ledu v celé šíři a délce asi sedmdesáti metrů toku. Po pravém břehu asi v délce 200 metrů a zhruba šest metrů od břehu také drtil obrovské kry.

Stejně jako ve Vlastějovicích se i v Horce II zapojili místní dobrovolní hasiči. Práce skončily kolem devatenácté hodiny s tím, že ledy pohlídali horečtí dobrovolní hasiči.  Pokud by však podle velitele zručských hasičů nastal problém, tak by nasadili k ránu bagr na druhé straně jezu. Uvažovali by také o povolání pyrotechniků na odstřel ledového krunýře.  

Kolem dvaadvacáté hodiny navíc zaznamenali ještě oznámení chataře z Březiny, že se mu zatopuje chata. Na místo tedy znovu vyjeli hasiči na březinský jez.  „Voda byla sice asi deset centimetrů od okraje vozovky, ale bylo zjištěno, že se ledy již nehromadí,“ shrnul pozorování z výjezdu velitel hasičů. Ledy v noci projely a po Sázavě se posunuly dál. „Ráno byly odvolány práce na lámání ledů i shánění střelmistrů,“ dodal Tvrdík. Cesta po řece byla během následujících hodin volná.

Víkendovou ledovou hrozbu způsobily dlouhotrvající mrazy a  prudké oteplení, ale i fakt, že nad jezy je stojatá voda, která tvořila souvislý ledový příkrov a uvolněním se odlamovaly až třicet pět centimetrů silné kry. „Vloni se ledy zachytily pouze na horeckém jezu, jinak Zručí projely bez problémů,“ srovnal na závěr Milan Tvrdík.