Oba pánové lákají na prvotřídní kvalitu a jejich úspěch potvrzuje fakt, že i bez jakékoliv propagace se obě provozovny hemží zákazníky. S Janem Baxantem jsme si povídali o mase, o tom, jak by mělo vypadat správné řeznictví i o tom, zda plánuje další rozšiřování svého podnikání.

Kdy padlo rozhodnutí, že se z Benátek nad Jizerou do Mladé Boleslavi rozšíříte společně s kolegou Merhautem?

Před Vánoci. Majitelé tohoto objektu, kteří znali mé řeznictví v Benátkách, mi nabídli, zda bych nechtěl otevřít v těchto místech, kde už řeznictví fungovalo, novou pobočku. Protože ty prostory byly dostatečně velké a také v Benátkách sousedíme s pekařstvím Merhaut, oslovil jsem kolegu a dali jsme dohromady tento koncept dvou propojených provozoven.

Dnes se u vás dveře netrhnou. Bylo to tak od začátku?

Otevřeli jsme bez reklamy i propagace. Už první měsíce dopadly uspokojivě, stále však jdeme nahoru. Zákazníky získáváme především na kvalitu masa, čerstvost a vlastní výrobu. Teprve v poslední době jsme to podpořili ještě spoty v rádiu.

Maso máte opravdu krásné. Kdo jsou vaši dodavatelé?

Maso bereme přímo od chovatelů, často na doporučení mých řezníků, které mám po masokombinátech po celé republice. Bereme z těch zdrojů, kde to stojí za to. Česká Skalice, Český Brod, drůbeží nakupujeme ve firmě Rabbit. Na objednávku jsme schopni obstarat, cokoli si zákazník přeje.

Maso zpracováváte přímo tady na provozovně?

Ano, dostáváme vepřový předek a vepřové kostry, tedy maso bez kůže a sádla. To rozbouráme, připravíme na pult a ze zbývajícího masa připravíme mletou směs, kterou buď prodáme, nebo zpracujeme na sekanou, karbanátky, klobásy a podobně pro teplý pult. Denně vaříme jedno hlavní jídlo a jednu polévku za lidové ceny. Každý den také připravujeme čerstvé bagety, chlebíčky a uzená masa.

Na place i tady v zázemí je stále rušno. Kolik máte tady na pobočce zaměstnanců?

Ve dvou směnách pracuje deset prodavaček, dva řezníci a vedoucí. Víte, já nemám rád fronty pro mě osobně jsou ubíjející, takže se snažím, aby byl každý zákazník co nejdříve a příjemně obsloužen. Navíc máme vzadu obrazovky, a když personál vidí, že prodavačky nestíhají, jde jim na pomoc.

Co je u vašich zákazníků hit?

Benátecký uzený bok, naše Benátecké párky nebo chlebíčky. Také sekané prodáme deset kilogramů denně. V Benátkách si pro ni zákazníci jezdí z širokého okolí. To byl právě důvod, proč jsem kývl na nabídku otevřít novou prodejnu v Boleslavi protože zákazníci k nám jezdili i z Mladé Boleslavi. Další expanzi už ale rozhodně neplánujeme, protože když chce člověk dělat něco pořádně, nemůže to dělat ve velkém. Osobně takhle zvládám dohlížet na to, že je vše perfektní a čerstvé.

Vidíte ještě možnost, kam své provozovny posunout?

Vždy se dá něco zlepšit, i když myslím, že naše obchody mají vše, co mají mít čerstvé maso, uzeninu, lahůdky, teplý pult i sousední pekařství. Cokoliv rádi připravíme také na objednávku. Zákazníci jistě ocení i vyhrazená parkovací místa přímo před obchodem.

Jan BaxantRodák z Brna se přistěhoval do Benátek nad Jizerou v roce 1996. Do roku 2001 působil jako řezník a vedoucí v řetězci Globus. V roce 2001 začal podnikat. V roce 2014 otevřel řeznictví v Benátkách nad Jizerou na Burse, letos v srpnu v Mladé Boleslavi. Koncept jeho obchodů vychází z letitých zkušeností v oboru a v obou případech navazuje na Merhautovo pekařství.

Čtěte také: Češi se zajímají o původ jídla v obchodech, méně v restauracích