Mladoboleslavsko získalo tuto výjimku od ministerstva dopravy po dlouholetém úsilí, opatření by mělo ulevit centru města zejména v době odpolední dopravní špičky.

Od prvního lednového pondělí také začala platit možnost nechat si na espézetku (státní poznávací značka) napsat cokoliv, co si majitel vozu přeje. Jaký je o tuto novinku zájem na Mladoboleslavsku? Jak potvrdila mluvčí magistrátu Hana Koišová, zatím se řidiči na dopravní inspektorát příliš nehrnou.

„Zájem není příliš obrovský, přesně jak jsme očekávali. V průběhu prvního týdne o značku na přání požádala zhruba desítka lidí a jejich návrhy jsme schválili. Nešlo o nic nevhodného nebo dramatického," uvedla Hana Koišová.

Za malým zájmem stojí podle odboru dopravy nejspíš i fakt, že pokud by tuto značku někdo z auta ukradl, na novou nemá majitel vozu nárok. Jedna tabulka přitom přijde na pět tisíc korun, za přední a zadní zaplatí člověk deset tisíc korun.

Praktická klasika

Na boleslavském dopravním odboru jsme zastihli Jana Lhotku, který si právě koupil vůz a bude žádat o značky. „Nechám si udělat klasické, žádný superman nebo James Bond. Přijde mi praktické, když při pohledu na espézetku poznáte, odkud auto je. To mě zajímá víc, než jaký má jeho majitel oblíbený film," podělil se o svůj názor.

Při vymýšlení značky na své auto sice mohou řidiči popustit uzdu fantazii, ale i tady jistá pravidla platí. Značka může mít sedm až osm znaků, přičemž nejméně jednou musí být zastoupeno číslo. Kromě toho, že jsou nepřípustná hanlivá slova, nesmí obsahovat ani některé z písmen G, CH, O, Q a W.

Tato personifikovaná značka je nepřenositelná a nebude možné ji prodat další osobě. Oproti stávajícím espézetkám pak nebude vázána na vozidlo, ale na majitele, může ji tak libovolně opětovně použít na jakékoliv následující auto, motorku či jiný prostředek, ale vždy jen na jeden.

Čtěte také: Pro státní poznávací značku na přání si přišel i Hellboy