Hlasoval v Sýkořici na Rakovnicku, kde v té době hlasovala už téměř desetina z více než 400 voličů, potvrdila volební komise.

Přímou volbu prezidenta označil za důležitou. „Je to velký pokrok. V sousedních zemích to je, v Rakousku, na Slovensku, a je to správný způsob, jako volit prezidenta. Nemáme to přenechat pouze politickým stranám, opravdu ne," řekl pětasedmdesátiletý ministr zahraničí Schwarzenberg.

Schwarzenberg se nedopočítal

Do volební místnosti přišel stejně jako při předchozích volbách do krajů či parlamentu bez hlasovacích lístků. Za plentu, kde se dává lístek do obálky, se pak opakovaně vrátil. Poprvé po delší chvíli totiž vyšel a obrátil se na komisi, že dostal o jeden lístek méně. Dostal proto jinou sadu a zpoza plenty se pak ještě jednou vrátil pro obálku. Jak se ale ukázalo, i první sada lístků byla kompletní. „Zřejmě se ten jeden jen přilepil k dalšímu a pan Schwarzenberg se pak nedopočítal," konstatoval předseda komise.

Chtěl by do druhého kola

Hned z volební místnosti se Schwarzenberg přemístí na asi šest kilometrů vzdálený zámek Dřevíč, kde má trvalé bydliště. Má tu prý ještě nějaké vyřizování, pak ale pojede do Prahy. Tam bude i se spolupracovníky v sobotu sledovat výsledky voleb, slavit nebo se vzájemně utěšovat. „Měl bych větší radost, kdybych se dostat do druhého kola," řekl novinářům.

Je mu jedno, s kým by se pak utkal. „Nemám žádnou preferenci, těším se, že se potom budu bavit s každým," uvedl. Těší se i na případné druhé kolo kampaně i voleb. „Ta výzva mě už docela baví a ještě jeden souboj by mě opravdu zajímal," dodal.