Neratovický podnik proto na krajský úřad Středočeského kraje poslal žádost o dočasnou změnu limitů vypouštěných odpadních vod. S tím však nesouhlasí Rada Středočeského kraje.

„Ze žádosti vyplývá, že při výrobě kaprolaktamu a kyseliny sírové dojde na dobu šesti týdnů až dvou měsíců k vyloučení retenční nádrže," přiblížil náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád.

Při kontrole a případné opravě přelivné věže retenční nádrže by podle vedení Spolany mohlo dojít k havárii a úniku závadných látek do okolního prostředí. Právě proto chemička žádá o zvýšení limitů vypouštění některých chemických látek.

„My však nemůžeme souhlasit s žádnými úlevami, které by mohly vést k poškození životního prostředí," upozornil krajský radní.

Proti navýšení limitů je také hejtman Miloš Petera. „Domnívám se, že Spolana Neratovice zvládne těžkosti spojené s provedením diagnostiky a případné opravy přelivných věží retenční nádrže bez úniku závadných látek do vod a půdy," prohlásil.

Manažer komunikace neratovické Spolany Jaromír Studený uvedl, že dokud nebude řízení o krátkodobé změně integrovaného povolení ukončeno, nechce se vedení chemičky k celé věci vyjadřovat.