„Muži, kteří se domácího násilí dopouštějí na svých ženách a někdy i dětech, to samozřejmě mají v sobě, přispívá k tomu ale i ekonomická stránka, kdy bývají v bezvýchodné situaci, bez práce, samé dluhy…" poznamenala Pavlíková.

K posledním obětem domácího násilí patří i čtyřiašedesátiletá žena, kterou její dvaasedmdesátiletý manžel ve společné domácnosti ve vesnici na Mělnicku týral už od loňského léta. 

Dvakrát v týdnu byla žena bita. Manžel do ní strkal a létaly facky, až měla podlitiny. A u toho ji urážel. Trápil ji i různými zákazy, například se nesměla mýt, aby ušetřili za vodu, nebo telefonovat, protože by mrhala kreditem. Podle mělnického policejního mluvčího Václava Tichého senior ženu třikrát dokonce skoro nahou zamkl na dvoře a odmítal ji pustit zpátky do domu.

V šachu ji držel výhrůžkami. Po jeho ostrém varování, že ji bodne nožem do hlavy nebo praští lahví a paličkou na maso, měla strach.

Před pár dny se naopak začal bát její manžel. Policisté totiž hulváta viní ze spáchání dvou trestných činů, týrání osoby žijící ve společném obydlí a nebezpečného vyhrožování, za které může strávit až osm let za mřížemi. Až do soudu zůstává na svobodě.

Podle Drahomíry Pavlíkové z mělnického odboru sociálních věcí k řešení domácího násilí většinou vede dlouhá cesta. Ženy v sobě musejí najít odvahu. V současné době se jim věnují mělnické úřednice, které jim naleznou sociální služby nebo jim dohodnou setkání s psychologem.

Výhledově by ale přímo v Mělníku mělo mít pobočku intervenční centrum přímo pro oběti domácího násilí. „Jsme v samých začátcích, ale měli bychom rádi ve městě alespoň jednou nebo dvakrát v měsíci intervenční centrum, kde by oběti domácího násilí našly pomoc," poznamenala Pavlíková.