Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona pálení lihovin na Kutnohorsku začala, na litr padne dvanáct kilo ovoce

Kutnohorsko – Jablka, hrušky nebo švestky. To je ovoce oblíbené nejen v kuchyni při vaření a pečení, ale také při výrobě lihovin. 

2.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Tomáš Januszek

Provozovatelé palíren na Kutnohorsku v Kácově a v Bohdanči si již chystají své „nádobíčko": sezona pálení ovocných lihovin právě začala. „Vrchol sezony přichází obvykle v listopadu, kdy je všechno ovoce už řádně zralé," sdělil Vladimír Křen, provozovatel ovocného lihovaru v Kácově. Jak dále dodal, v tomto období, tedy v době 
vrcholu sezony, vypálí týdně přibližně tři sta až čtyři sta litrů lihovin týdně.

Jablka jdou 
na dračku

Nejoblíbenějším ovocem, ze kterého si dávají zákazníci vypálit lihoviny, jsou podle slov provozovatelů palíren na Kutnohorsku jablka. „Je to hlavně ovoce, které se dobře sbírá," dodal Jan Kadlec z palírny v Bohdanči. Dále zákazníci vozí hrušky a samozřejmě švestky.

Jak Jan Kadlec dále sdělil, nejsou to ale pouze tyto tři druhy, které mohou zákazníci přivézt. „Kromě těchto klasických druhů ovoce u nás tvoříme lihoviny i z letního ovoce, například z broskví, meruněk, třešní a višní," řekl Jan Kadlec.

Požadavky na výrobu lihovin

Aby však ze švestek nebo jablek mohli v Kácově vyrobit chutný nápoj, musí ovoce splňovat jasné požadavky z hlediska jeho vzhledu. „Ovoce by mělo být co nejvíce zralé, to kvůli chuti. A samozřejmě by nemělo být nahnilé. Takové ovoce nepřijímáme. Také je potřeba, aby ovoce bylo čisté, to znamená bez lístků a bez větviček," dodal dále provozovatel lihovaru v Kácově.

Jan Kadlec z palírny v Bohdanči dále podotkl, že výroba 
a prodej ovocných destilátů musí splňovat tři základní standardy: musí pocházet 
z pozemku, kde jej pěstitel vypěstuje, výslednou lihovinu zákazník nesmí dále prodávat a maximální množství lihoviny, které si za sezonu může nechat zákazník vypálit, nesmí překročit množství šedesáti litrů.

Co ovoce čeká?

Po převzetí ovoce z rukou zákazníků – je-li odpovídající kvality – se z něj začne připravovat kvas. „Peckovice musíme vymačkat, ovoce s jádry se potom drtí," popsal Vladimír Křen. Poté se z ovoce vyrábí kvas. Samotné kvašení probíhá dva až tři měsíce. Potom putuje do kotle, kde se z něj vytváří destilát.
Na výrobu jednoho litru padesátiprocentního destilátu „padne" kolem deseti až patnácti kilogramů ovoce. „Množství se různí podle druhu ovoce a také jeho zralosti, která ovlivňuje sladkost výrobku," uvedl Jan Kadlec. Jablek je zapotřebí na jeden 
litr přibližně kolem dvanácti kilogramů, hrušek kolem patnácti kilogramů.

Co si žádají zákazníci?

Speciální požadavky zákazníků se týkají spíše nádob, ve kterých mají být lihoviny uskladněné. „Především stálí zákazníci, kteří si nechávají vypálit destilát z ovoce častěji, si často přivezou své vlastní nádoby, ve kterých chtějí mít destilát uskladněný. Jinak samozřejmě nabízíme naše vlastní sklo," řekl Kadlec.
V lihovaru v Kácově podle slov Vladimíra Křena žádné speciální požadavky ze strany zákazníků nezaznamenávají. Zákazníci si tak odnášejí svůj ovocný nápoj v půllitrových nebo litrových lahvích, případně demižonku.

Netřeba se bát

Na závěr poukázal Jan Kadlec z palírny v Bohdanči na obavy zákazníků z destilátů pálených z ovoce v lihovarech. Příčinu těchto obav je třeba hledat v událostech z loňského roku, kdy otravy metanolem vedly až k vyhlášení prohibice. Podle jeho slov stačí si pohlídat několik ukazatelů, které vypovídají o kvalitě podniku. „Určitě není třeba se obávat nechat si lihovinu vypálit z vlastního doneseného ovoce. Důležité ale je, aby si zákazníci ověřili kvalitu podniku. Rozhodující je nejen to, jak vypadá prostředí, ve kterém se destilát připravuje, ale i to, v jakém stavu ho zákazník přijímá. Plastové láhve opravdu nejsou vhodným obalem, do kterého se ovocné lihoviny běžně nalévají," uvedl závěrem několik doporučení Jan Kadlec z palírny v Bohdanči.

Autor: Blanka Olišarová

2.10.2013
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Protestní akce zaměstnanců ArcelorMittal.
1 13

Odmítáme být levnou pracovní silou pana Mittala, volali odboráři

Vteřiny dne 14. prosince 2017

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Údajná bankovní loupež v Brně. Policisté zasahovali v Masarykově ulici

/FOTOGALERIE/ Chvíle napětí zažili zaměstnanci i zákazníci brněnské pobočky Raiffeisenbank v Masarykově ulici. V odpoledních hodinách se tam podle svědka muž dožadoval peněz. Hrozil údajně bombou.

Budu kandidovat sám za sebe, oznámil Putin

Současný ruský prezident se nebude o post hlavy státu ucházet za Jednotné Rusko. Opozice by zemi uvrhla do chaosu, varoval Putin během konference.

Sežehnou vás plameny válek, hrozí Islámský stát Američanům. Kvůli Trumpovi

Islámský stát pohrozil Spojeným státům chystanými útoky na americkém území. Teroristická organizace tak reagovala na uznání Jeruzaléma coby hlavního města Izraele ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. O výhružce Islámského státu informovala agentura Reuters s odvoláním na sociální sítě. 

AKTUALIZOVÁNO

Konec nadvlády týmů. Zlatého kanára v Přerově převzala Karolína Plíšková

Vloni na korunovaci fedcupových tenisových královen v Přerově chyběla, letos to byl její večer, který si nemohla nechat ujít. Karolína Plíšková dle očekávání ovládla prestižní anketu časopisu Tenis a Českého tenisového svazu Zlatý kanár za rok 2017. Absolutní triumf si coby jednotlivec užívala poprvé v kariéře.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT