Středočeský kraj má na úklid v zimních měsících vyšetřený podobný rozpočet jako loni. Jedná se zhruba o 1,2 miliardy korun. Ušetřené peníze v zimě se pak využijí na opravy silnic v letním období. Krajská údržba silnic má celkem dvaačtyřicet stanovišť, která jsou zázemím pro techniku a materiál. Celkem mají k dispozici 204 posypových vozů.

„Největší starosti se zimním úklidem máme s neukázněnými řidiči na letních či sjetých pneumatikách. Také 
v popojíždějící koloně vozidel se nemůže údržba rychle dostat do místa, kde je potřeba zásah. Díky předsazené radlici a míjení vozidel při předjíždění kolony je to téměř nemožné,“ řekla mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

S úklidem pomůžou i veřejní pracovníci

Rozpočet na zimní údržbu 
v Kladně neupravovali, protože počítají i s variantou takzvané mírné zimy. Tehdy se nedrží zimní pohotovost, takže komunikace čistí. „Zásoby posypového materiálu jsou dostatečné, i když jsme vycházeli z loňské spotřeby, kdy bylo spotřebováno cca 1500 tun soli a 500 tun inertu,“ uvedl mluvčí Kladna Lenka Růžková. K dispozici mají 177 zásobníků.

Podle smlouvy má údržbová služba k dispozici dvaatřicet vozů, z toho sypače, multikáry, traktory nebo nakladače. S odklízením sněhu budou kromě smluvní firmy pomáhat i lidé vykonávající veřejně prospěšné práce a obecně prospěšné práce. Největším problémem v Kolíně jsou zaparkovaná auta, blokování kontejnerových stání špatně odstavenými vozidly a v neposlední řadě například i nespolehlivost předpovědi počasí.

K žádné zásadní obměně techniky pro zimní údržbu 
v Mělníku nedošlo, a to zejména s ohledem na limitující zdroje finančních prostředků. „V listopadu počítáme pouze s výdaji ve výši asi 250 tisíc korun na nejnutnější opravy techniky před zimou. Co se týká techniky, disponujeme třemi velkými vozy na údržbu komunikací a se třemi malými vozy na údržbu chodníků,“ sdělil ředitel Technických služeb Mělník Miloslav Jindra. 

Na zimu mají připraveno 500 tun soli a 50 tun inertu. Část uspořených prostředků 
z loňské mírnější zimy použili právě na nákup solí. S městskou policií jsou pak dohodnutí na spolupráci při problémech se špatně zaparkovanými auty.

Zaparkovaná auta jako překážka při úklidu

V Mladé Boleslavi mají přímo ve městě čtyři stanoviště, aby dostupnost při zimním úklidu byla rychlá. Připraveno mají dva tisíce tun soli určené výhradně pro katastr města a příměstské části. Na okruh dvaceti kilometrů je připraveno čtyři tisíce tun. Inertu mají nadeponováno kolem 300 tun. Co se týká techniky, neplánují obměnu, pouze techniku opravují.

Vozový park se jim rozšířil o další čtyřkolku na chodníky a sypače s radlicí. „Subdodávku některé techniky či pracovníků pro ruční úklid poskytuje osm firem z Mladé Boleslavi či nejbližšího okolí. Největší překážkou při úklidu sněhu jsou zaparkovaná vozidla v ulicích města, což je ovšem neřešitelný problém, a tak se musí řidiči zimní údržby vypořádat s veškerou obezřetností i s tímto problémem,“ upřesnila mluvčí Mladé Boleslavi Hana Koišová.

Stejný rozpočet jako loni plánují i v Benešově. Mají ho nastaven tak, že řešit ho budou až dorovnáním po skončení zimního období. Sůl dokupují průběžně, na začátku mají připraveno 20 tun drtě a sto tun soli. Po městě mají celkem 18 stanovišť.

„Auta někdy brání průjezdu techniky a pak hrozí střety. V takovém případě nám střet vyřadí vozidlo mimo provoz klidně i na čtyři hodiny, protože se píše protokol a vše řeší policie. Do některých lokalit se také nedá zajet kvůli špatně zaparkovaným autům,“ vysvětlil ředitel Technických služeb Benešov Bohumil Rataj.

Novou techniku obměňují zřídka

V Rakovníku se zástupci odboru správy majetku rozhodli, že se vzhledem k mírným zimám plánuje rozpočet nižší, ale zatím se v průběhu roku neupravoval. Na zimní údržbu mají připraveno 410 tun soli a 80 inertu. „Oproti minulému roku se technika nijak neměnila. K dispozici je sypač se skrápěním, čtyři sypače, jedna multikára, traktor 
s radlicí a servisní vozidlo,“ sdělila mluvčí Rakovníku Andrea Strnadová.

Plán zimní údržby mohli letos v Příbrami připomínkovat občané. Tvořil se totiž nový na období 2016 až 2020. Pro letošek mají k dispozici 500 tun soli a 200 tun inertu. Do ručního úklidu sněhu z chodníků může být v případě potřeby zařazeno až 60 pracovníků.

„Všechny naše síly a prostředky nasazujeme do ulic v případě hromadného spadu sněhu. Je třeba si uvědomit, že v tomto případě je nadřazená a zcela prioritní zimní údržba. I přesto některá střediska, jako je svoz odpadů a další, musí plnit své úkoly bez ohledu na povětrnostní podmínky,“ řekl ředitel Technických služeb Příbram Pavel Mácha.

Celkem zabezpečují zimní údržbu 99 autobusových zastávek, 203 přechodů pro chodce, 56 schodišť 116 km chodníků, z toho 68 km jsou uklízeny strojově a 48 km ručně. Rovněž je udržováno asi 153 km silnic. Na údržbu v zimním období letošního roku je plánováno pět a půl milionu korun a v příštím roce bude jednat o stejnou částku.

Plán upřednostňuje páteřní komunikace

Rozpočet pro příští rok 
v Kolíně je zatím v návrhovém řešení, ale pro listopad a prosinec už mají peníze rozvržené. „Finanční prostředky, které nebudou vyčerpány z důvodu mírné zimy, převádíme poté do jiných oblastí veřejných služeb,“ uvedla mluvčí Kolína Iva Blümelová. Připraveno mají celkem 185 tun soli a 200 tun inertu, k dispozici mají jedno centrální stanoviště. Na silnice vyjedou tři sypače s radlicemi, šest chodníkových sypačů a počítají i s ručním úklidem.

„Vzhledem k tomu, že Kolín leží v příznivých geografických podmínkách a zima tady nebývá příliš intenzivní, vážnější problémy nepociťujeme. Samozřejmě v okamžiku, kdy napadne sníh, mohou mít občané pocit, že právě jejich část města není dostatečně zabezpečena. Existuje samozřejmě přesný plán, který logicky upřednostňuje páteřní komunikace. Objektivně vzato se daří Kolín v odpovídajících časech dostatečně zabezpečit,“ objasnila Blümelová.

V Berouně mají připraveno 350 tun soli a inertu. „Kromě katastrálního území Města Beroun naše společnost zabezpečuje zimní údržbu zároveň pro obce Svatý Jan pod Skalou a Vráž. V případě potřeby poskytujeme rovněž služby související s úklidem sněhu a ledu pro podnikatele a živnostníky působící v Městě Berouně a blízkém okolí,“ objasnila mluvčí Berouna Adéla Felklová.

Technika využívaná pro zimní údržbu nebyla pro nadcházející období obměňována, nicméně v současné chvíli probíhá postupná obměna techniky dotýkající se téměř všech námi poskytovaných činností. Pro nadcházející zimní sezonu bude připraveno na 11 kusů techniky. Počítá se také s tím, že se o úklid bude starat dvacítka kmenových zaměstnanců.