Podstatou setkání bylo dostat na plochu náměstí v danou chvíli co největší počet dětských vozítek, přičemž držitelem dosavadního českého rekordu je Olomouc s počtem 231 kočárků. Slaňáci se velmi snažili. Na plochu náměstí se sjelo celkem 136 vozítek. Všechna byla zaregistrována.

„Kdo přišel k registraci, musel mít ovšem kočárek, který splňuje bezpečnostní normy. Podmínkou bylo, aby se uvnitř nacházelo skutečné dítě. Ne třeba panenka. Akci jsme pojali naprosto vážně a celá se odehrála pod přísným dohledem komisaře Tomáše Hrádka z agentury,“ popsala akci Lenka Geringová ze slánského Střediska volného času pro děti a mládež Ostrov, jenž byl zároveň organizátorem akce.

„Kočárkiáda se uskutečnila pod záštitou slánského místostarosty Martina Hrabánka. Aby vše bylo dle regulí, sečteny byly ovšem následně pouze kočárky, které dorazily na start a projely celou trasu. Těch bylo při konečném součtu sto dvacet čtyři,“ upřesnila Lenka Geringová.

Úctyhodný počet

Přestože se patnáctitisícovému Slanému nepodařilo stotisícovou Olomouc trhnout, i tak to byl počet úctyhodný. Setkání se velmi líbilo, neboť doprovodný program byl zajímavý, včetně projížďky s kočárky, která vedla přes Háje, kolem penzionu zpět na náměstí.

„Slánský rekord jsme i tak vytvořili a můžeme být spokojeni. Kromě toho mají Slaňáci na svém kontě i další bohulibý čin a tím je podpora dívenky Boženky trpící spinální muskulární atrofií. Ve spolupráci s divadelním souborem IDIOT a díky jejich charitativnímu představení, které se konalo v Klubu Dividýlka v hotelu na náměstí, se podařilo vybrat týž den více než 12 tisíc korun, za něž bude Božence zakoupen tablet," dodala Geringová.