Kolem koně se sešli dobrovolní hasiči, tvůrci koně 
a pracovníci technických služeb s jediným cílem: citlivě odříznout sochu, naložit a převézt do dílny u depa. Tady by se měla podrobit záchraně. Podle všeho je vnitřek prohnilý, povrch se musí nalakovat. Koně čekají i další úpravy.

„Strom byl deset let vystaven dešti a to se značně podepsalo na jeho stavu. Kmen byl již narušen a pokud by nedošlo k zásahu, dřevo by se postupně rychle rozkládalo. 
Mohlo dojít k pádu kmene do Valů. Kůň byl převezen k autorům, kteří se budou snažit 
o jeho záchranu," řekl Zdeněk Vocásek, místostarosta, na místě také jako dobrovolný hasič.

Tvůrci koně Tomáš Říha, Michal Jára a organizátor projektu Petr Pištěk, byli samozřejmě na místě také. Tu přiložili ruku k dílu, tu pomohli hasičům radou. Zvlášť ve chvílích, kdy kůň opravdu nechtěl opustit své místo na slunci.

Není to jen strom, ale umělecké dílo

Hasiči motorovou pilou obřezávali kmen, ramenem jeřábu se ho snažili vyviklat. Dlouho to nešlo. „Myslel jsem, že se nám to podaří za půl hodiny, nakonec jsme koně dostali od země za dvě hodiny. Není to jen strom, ale umělecké dílo. Proto jsme k tomu tak přistupovali," vysvětlil Zdeněk Vocásek.

Pravda, v jednu chvíli v soše po zásahu ramene mrazivě luplo. Na koni vznikla prasklina, ale nijak velká. „Jé, tak to je špatné, on je snad úplně uvnitř dutý," povzdechl si Michal Jára, který ho má nyní ve své dílně u depa.

Po několika neúspěšných pokusech o odpoutání od země se tvůrci dohadovali, zda ho neodříznout výš a zbytek oželet. To se nakonec nestalo. Nakolik to vypadalo v jednu chvíli pro Koně nebezpečně (že se snad rozpadne), ve finále celá operace dopadla pro laické oko dobře.

„Mně by tu scházel, už jsem si na něj zvykl. Patří sem," vyzpovídal se jeden z přihlížejících Nymburáků.

Podle Petra Pištěka by bylo fajn, kdyby se kůň v nějaké podobě vrátil do veřejného prostoru. „Musíme zjistit míru poškození. Já osobně jsem pro to, aby se vrátil a třeba umístil do toho okrasného trojúhelníku na rozcestí. Vytvoříme nějaké varianty a předložíme je vedení města," dodal Petr Pištěk.