Podle informací Kladenského deníku vedení obce před událostí tušilo, že se něco podobného chystá. Natěrači se k soše vydali velmi brzy ráno. "Policii případ oznámil svědek na linku 158 dnes ve 3.30 hodin. Řekl, že na návsi čtyři lidé barví sochu Antonína Zápotockého," řekla policejní mluvčí Michaela Nováková.

Jednalo se o dva muže ve věku pětatřicet a sedmatřicet let a dvě ženy věku jedenatřicet a pětadvacet let. Ti všichni jsou nyní podezřelí z trestných činu výtržnictví a poškození cizí věci.

V obci bude v pondělí odpoledne u sochy pietní akt členů Komunistické strany Čech a Moravy. "Socha na návsi vždy vzbuzovala debaty. Řada lidí se netají tím, že jí tu nechce. Navíc něco podobného se stalo i minulý rok," vyjádřila se starostka Zákolan Lucie Wittlichová.

Vloni dala skupinka recesistů Antonínu Zápotockému do podpaží tykev a okolo něj oranžový hadr. "Vypadal jak Batman," dodala Wittlichová.

Barvy, kterými sochu natřeli, jsou prý omyvatelné vodou a nijak ji neponičí. "Hned ráno mi volala policie. Ti lidé jsou recesisté a výtvarníci. Byl to vtip," dodala starostka.

Kladenští komunisté čin nazvali lumpárnou. „Ti, co to udělali, jsou pěkní rošťáci. Někdo se na té soše vyžil. Možná to má i souvislost s naplánovaným aktem, ale spíše si myslím, že ne," vyjádřil se předseda kladenské KSČM Ladislav Nyš.

Místopředseda kladenských komunistů si dokonce myslí, že případ nemá souvislost s osobností Antonína Zápotockého. „Vyhlédli si prostě nějakou sochu. Zápotocký byl spíše než komunistou odborářem, pokud to bereme z pohledu dřívějšího, před a během války," dodal Nyš.

K nejznámějším politickým krokům komunisty Antonína Zápotockého, který zemřel 13. listopadu 1957, patří například měnová reforma z roku 1953. Stejně tak příprava vykonstruovaného procesu s Rudoflem Slánským, jenž se dlouhodobě zasazoval o vyloučení Zápotockého z komunistické strany. Slánský byl nakonec po procesu popraven.