Pokud mikroregion Balkán uspěje s žádostí o dotaci ve výši dvou set milionů korun na výstavbu čističek odpadních vod, budou starostové řešit nutnou spoluúčast. Ta má podle toho horšího scénáře činit až 50 milionů korun. Takovou spoluúčast budou muset malé obce řešit jedině bankovním úvěrem a tedy následným zadlužením obce zhruba na dvacet let.

Předseda mikroregionu Balkán Pavel Souček uznal, že se jedná o dost velký obnos peněz, přesto je podle něj takováto investice nevyhnutelná. Zákony o skladování fekálií budou totiž čím dál přísnější a doba, kdy se budou muset vyvážet přímo a jen do čističek odpadních vod, je nevyhnutelná a blíží se mílovými kroky.

„Kromě zmiňovaného úvěru, který bychom si museli určitě vzít, bychom se ještě obrátili na krajský fond životního prostředí, kde se dá získat v dotaci deset milionů korun," nastínil další možnost snížení spoluúčasti předseda mikroregionu Pavel Souček. Ten zároveň podotkl, že výše peněz na spoluúčasti není definitivní. Rozhodující bude, za jakou částku se podaří vybudování čističek odpadních vod a také nutné kanalizační sítě vysoutěžit.

Zatím se však ústní spory, zda li stojí za to obce zadlužit či nikoliv, vedou mimo oficiální místa. Pavel Souček řekl, že starostové se definitivně rozhodnou, až bude znám výsledek přidělení dotace pak se musí vyslovit.

Už nyní se však pět zmíněných obcí musí podělit o zaplacení faktury na podání žádosti. Ta bude celkem činit téměř 1,2 milionu korun.

„Jedná se však o uznatelné náklady. Takže když se podaří získat dotaci, budou tyto náklady uhrazeny," podotkl předseda sdružení Pavel Souček a dodal: „V případě, že neuspějeme, nezbylo by nám nic jiného, než znovu čekat na další výzvu a neustále prodlužovat stavební povolení. Ale naděje tu je."