„Vodos si dal podmínku, že stavbu inkubátoru povolí pouze v případě, že zrekonstruujeme kanalizaci, která vede pod Zámeckou a celým areálem bývalého pivovaru," vysvětlil místostarosta. „Není to trubka v zemi, ale obrovský prostor, v podstatě šachta," řekl místostarosta.

Vodos jako provozovatel kanalizace oznámil, že šachta je ve špatném stavu. To podle slov ředitele Vodosu Jaroslava Fišery sdělili projektantovi stavby. „Pod budovami Zámecké a pivovaru je ještě původní kanalizace se stěnami z kamenného zdiva. Projekt stavby podnikatelského inkubátoru vůbec přítomnost kanalizace pod podlahou navrhované stavby neřešil," řekl Fišera.

Podle něj si následně město Kolín objednalo podrobný průzkum stavu kanalizace a návrh řešení. Výsledkem je projekt na rekonstrukci kanalizace a rozhodnutí rekonstrukci kanalizace provést. „Vliv realizace rekonstrukce kanalizace na projekt podnikatelského inkubátoru nedokážeme posoudit," řekl Fišera. Město se chystá vysoutěžit stavbu šachty na příští týden.

Podnikatelský inkubátor nabídne osm kanceláří

Radnice na rozjezd podnikatelského inkubátoru počítá se zhruba třetinovým zaplněním. „Jde o to zajistit provoz inkubátoru v takové míře, kterou po nás požaduje udržitelnost projektu. Myslím, že to nebude žádný problém," řekl místostarosta Pospíšil.

Celkem nabídne podnikatelský inkubátor osm kanceláří. „Jednal jsem o tom se zástupci kraje. Funguje přehled technologických parků. Existuje organizace, která sdružuje podobná zařízení i zájemce o prostory," řekl ke stavbě starosta Vít Rakušan. „Prostory tak nabízejí zájemcům, kteří mají vhodné a inovativní nápady, ale nemají vhodný prostor k jejich realizaci," vysvětlil.

Předpokládané náklady se pohybují zhruba ve výši 80 milionů korun, město ale předpokládá, že částka bude daleko nižší. Jak totiž vysvětlil místostarosta, vysoutěžená cena může být klidně až o třetinu nižší.