„S panem Turkem se zabýváme historickými fotografiemi města. Na řadě z nich je zachycen právě chudobinec a před ním kamenný podstavec s křížem. Protože před demolicí onen kříž z místa údajně zmizel, začali jsme ho zkoušet dohledat," vzpomíná na začátek mravenčí práce učitel Václav Čech.

Prvotní skoupé informace se povedlo nalézt v knize Stezkami domova bakovského historika doktora Vladimíra Bednáře. Ten připomíná, že starý chudobinec byl kdysi přenesen před kostel sv. Barbory do dnešní Boleslavské ulice. Před ním byl v roce 1752 vztyčen kříž s figurami božího syna a Panny Marie.

Protože za sto let z něj mnoho nezbylo, byl v roce 1861 pořízen kříž železný. Kříž s Kristem byl zasazen do kamenného podstavce stojícího na třech stupních. Zde se chudí modlili za městem poskytnuté dobrodiní. 

Odpověď na otázku, kam se po demolici chudobince kříž poděl, muzeum ani literatura neposkytly.

Mezitím Jan Turek zjistil od pana Voláka, jehož rodina dosud žije naproti místu, kde stával chudobinec, že před demolicí rodina kříž přesunula na katolický hřbitov a označila jím svůj vlastní hrob, čímž kříž zachránila. Protože do té doby stával v bezprostřední blízkosti stržené budovy, lze soudit, že by byl pravděpodobně také zlikvidován.

„Z muzea jsme si vloni o prázdninách půjčili sérii fotografií a vypravili se jednoho podvečera na hřbitov. Odkryli jsme břečťanový porost a začali porovnávat detaily. Shodovaly se. Na hřbitově jsme však nebyli sami. Starší dámy, které přišly zalévat květiny, zanedlouho získaly z našeho podezřelého chování dojem, že jsme nějací vandalové nebo zloději. Shlukly se dohromady a sledovaly nás. Zachránila nás jedna z nich, když ve mně poznala místního učitele," vypráví pobaveně Václav Čech.

Podařilo se jim pro věc nadchnout cenného spojence

Poté, co pánové Čech a Turek, kteří působí kromě svých občanských povolání také v místním muzeu, o věci zpravili starostku Janu Štěpánovou, podařilo se jim pro věc nadchnout cenného spojence. Rada města odhlasovala návrh restaurace kříže a jeho umístění zpět do míst, kde stával.

Kristus ovšem získá nový pískovcový podstavec a obnoveny budou i schody, na kterých se dříve klekávalo. Akademický sochař a restaurátor Filip Novotný, který dostal podstavec na starost, usoudil, že kámen už nelze uspokojivě opravit a rozhodl o nutnosti vytvořit nový sokl.

Restaurací samotného kříže byl pověřen místní umělecký kovář Karel Novotný. „Dnes už není možné vrátit kříž přesně na totéž místo, kde stával před lety. Bude o několik metrů posunutý. Umístěn bude tak, aby ladil se svým okolím," připomíná vedoucí Městské knihovny Taťána Dvořáková, která projednala s restaurátorem a historikem vlastní realizaci.

Nyní už si bystří obyvatelé města všimli, že zmizela část živého plotu v sousedství kostela sv. Barbory a vzniká místo, na které se na jaře tato historická dominanta opět vrátí. Veřejný prostor Bakova nad Jizerou se tak stane opět o něco krásnějším.