Mluvčí Státní báňské správy ČR Bohuslav Machek uvedl: „Podle správního řádu má obvodní báňský úřad měsíc na to, aby eventuálně vyhověl odvolatelům a vydal nové rozhodnutí."

Pokud se tak nestane, oznámí úřad všem účastníkům řízení lhůtu k vyjádření se k podaným odvoláním a nově doplněné a shromážděné poznatky postoupí státní báňské správě. Ta má pak na své rozhodnutí opět jeden měsíc. „Pokud naše rozhodnutí potvrdíme, není už proti němu další opravný prostředek, je možno pouze jej napadnout soudní cestou," dodal Machek.

Podle majitele těžařské firmy Tapas Borek Vladimíra Boučka bude délka těžby štěrkopísku záviset na odbytu. Může se pohybovat kolem osmi až deseti let. „Splnili jsme všechno, co zákon vyžaduje, takže nevidím důvod, proč by to nemělo být povoleno," podotkl majitel.

S těžbou nesouhlasí část obyvatel Staré Boleslavi a narazila také na odpor zastupitelů, protože práce by se měly odehrávat i poblíž některých obydlí některých obydlí. Písek se v prostoru kolem Proboštských jezer a nedaleké obce Borek těží již několik desítek let.