Spor mezi radnicí a obyvateli vznikl poté, co se rozšířila zpráva o plánovaném využití tří budov v Kouřimské ulici. Radnice tam chtěla vybudovat sociální bydlení pro skupiny znevýhodněných obyvatel.

Přes pravidelné ujišťování o tom, že prostory nebudou využity pro sociálně nepřizpůsobivé i jinak problematické klienty, se však obyvatele Žižkova, Přítok, a dalších vesnic i městských částí přesvědčit nepodařilo. Odhodlali se proto k sepsání petice Za klidnou a bezpečnou Kutnou Horu.

Petiční výbor v čele s Karlem Šolínem si v úterý na jednání zastupitelstva vyžádal čas na zajištění přesnějších informací o plánech na využití prostor a o záruky od představitelů města. A bylo mu vyhověno.

„Děkujeme vám, že jste respektovali vůli zhruba 3200 podepsaných občanů města i některých přilehlých obcí a stáhli z dnešního jednání zastupitelstva bod o bezúplatném převodu objektu kasáren do majetku města," poděkoval Karel Šolín jménem všech signatářů protestu městským zastupitelům.

Pod petici se do úterka, kdy byla její „papírová" část oficiálně ukončena, podepsalo 2786 lidí. K nim je však nutno připočítat také 576 podpisů pod její elektronickou verzí. „Pod internetovou peticí je zhruba dvacet pět procent podpisů duplicitních, takže jsme se po propočtech dostali na číslo 3200," vysvětluje Karel Šolín.

Archy se všemi podpisy byly předány zastupitelstvu města. Elektronicky je možné se pod petici stále podepsat a připojit se tak jednomu z největších protestů na Kutnohorsku.

O budoucím využití části areálu kasáren v Kouřimské ulici se tak bude z největší pravděpodobností rozhodovat na dalším pravidelném setkání zastupitelstva 26. června.