Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uzená krkovice a termixík. Oceněné potraviny z Nymburska

Lysá nad Labem /ROZHOVOR/ - Co mají společného uzená krkovice 
z domácí udírny z řeznictví Fiala a termixík cheesecake 
z Polabské mlékárny? Od soboty se mohou pyšnit oceněním Potravinářský výrobek Středočeského kraje za rok 2013.

24.3.2014
SDÍLEJ:

Za Polabské mlékárny převzal cenu generální ředitel Pavel VybíralFoto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Milovické řeznictví a uzenářství a poděbradské mlékárny jako jediné dvě firmy úspěšně reprezentovaly Nymbursko v právě vyhlášeném ročníku.

Zástupci rodinné firmy 
z Milovic, kteří přebírali ocenění od náměstka hejtmana Miloše Petery, připomněli fakt, že v ostré konkurenci neuspěli poprvé. „Jsme v této soutěži takové trvalky," připomněli otec a syn Fialové na pódiu. Rozhovor se spolumajitelem úspěšného řeznictví a uzenářství Martinem Fialou čtěte na následující straně.

Druhým oceněným výrobkem z našeho regionu byl termixík cheesecake vyráběný 
v Polabských mlékárnách 
v Poděbradech. Cenu si přebral generální ředitel firmy Pavel Vybíral. „Termixík má vysoký obsah tuku a smetany, tedy obsahuje vitamín D, který pomáhá při tvorbě kostí. Navíc je velmi trvanlivý, protože je tepelně ošetřen těsně před zabalením," vysvětlil vlastnosti a pozitiva oceněného termixu Vybíral.

Zákazníci se vrací k tradičním výrobkům

Zároveň připomněl, že zákazníci se vrací k tradičním výrobkům a připomněl, že Polabské mlékárny nedávno otevřely první mléčný bar na lázeňské kolonádě. „Je to taková první vlaštovka, je zařízen v retrostylu," lákal k návštěvě ředitel mlékáren.

Dalšími oceněnými potravinami byla piva, cukrářské výrobky nebo kvalitní med.

Členem odborné komise, která oceněné výrobky vybírala, byl i hejtman Josef Řihák. „Všechny přihlášené výrobky mi chutnaly. Jsem rád, že Středočeský kraj může tímto způsobem veřejnost upozornit na mimořádně kvalitní produkty, které nabízejí naši středočeští živnostníci. Mám také radost z toho, že lidé se již vracejí do malých obchodů, právě k těmto zručným výrobcům, kteří nabízejí kvalitní a dobré zboží," řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Do soutěže se přihlásilo 
13 výrobců ze Středočeského kraje s celkovým počtem 
71 potravinářských výrobků. Hodnotilo se v sedmi kategoriích.

Potravinářské výrobky Středočeského kraje 2013Kategorie Masné výrobky:
- Hovězí maso v pepři - výrobce Řeznictví a uzenářství U Dolejších, Davle
- Milovická uzená krkovice bez kosti z domácí udírny - výrobce společnost Fiala Milovice,
- Šunka jaksepatří a Furiant - výrobce Příbramská uzenina, a.s.

Kategorie ostatní potravinářské výrobky a pivo:
- Tmavé speciální pivo - výrobce Pivovar Herold Březnice,
- Polotmavé speciální pivo - výrobce Pivovar Herold Březnice,
- Pšeničný kvasnicový ležák - výrobce Pivovar Herold Březnice;
- Tmavý speciál - výrobce Pivovar Hubertus, Kácov;
- Cukr bridž - kostky - výrobce Tereos TTD a.s., Mělník

Kategorie Mléko, mléčné výrobky:
- Zmrzlina Bombato - sicilská pistácie - výrobce společnost Ňam-Ňam, Velká Dobrá;
- Termixík cheesecake - výrobce Polabské mlékárny;

Kategorie Lahůdky a cukrářské výrobky:
- Cookies, Vlašský ořech a Raphaelo - výrobce společnost Ňam-Ňam Velká Dobrá,
- Banánový řez a Špaldový řez s jogurtem - výrobce firma PANE Dolní Nouzov,

Kategorie Mlýnské a pekárenské výrobky:
- Chléb slunečnicový Borovino - výrobce firma PANE Dolní Nouzov,
- Vícezrná houska - výrobce firma PANE Dolní Nouzov,
- Jarní záparový chléb - výrobce firma PANE Dolní Nouzov,

Kategorie Med, výrobky ze včelího medu:
- Med lipový - výrobce Včelí farma Samek

Kategorie Alkoholické nápoje, víno (kromě piva):
- Rulandské šedé, výběr z hroznů, ročník 2012 - výrobce Školní statek Mělník

Řezník: Uzené děláme tak, jak je každý na vesnici zvyklý

Martin Fiala ve stánku své firmyMartin Fiala z Milovic na Nymbursku spolu se svým otcem přišli na pódium lyského výstaviště. Získali ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje, který vyrábí v rodinné firmě Řeznictví a uzenářství Fiala. Cenu získala uzená krkovice bez kosti 
z domácí udírny. A jak se autor rozhovoru po skončení vyhlášení přesvědčil přímo 
u stánku milovických uzenářů, naprosto právem.

Pane Fialo, zkuste čtenářům oceněný výrobek představit.
A jak jej vlastně vyrábíte?

Milovická uzená krkovice 
z domácí udírny je výrobek, který získal ocenění Potravina Středočeského kraje 2013. Jedná se o výrobek uzená masa vařená. Vyrábíme ho tím způsobem, že ho na čtyři dny naložíme „na sucho" pouze do rychlosoli, potom zalijeme lákem na dalších pět dnů. Následně se udí klasickou cestou, to znamená dřevem, v klasické udírně. Proto používáme slovo domácí. U výrobků se ale oficiálně nesmí používat slovo domácí. My jsme se to snažili nějakým způsobem obejít. Tento výrobek vzniká 
v podstatě způsobem, jakým si to dělají lidé na vesnici a tak, jak je každý zvyklý to dělat. Je to absolutně bez jakýchkoliv chemických přípravků, přidávání vody a dalších konzervantů.

Jakou máte odezvu od zákazníků? Máte nějakou zpětnou vazbu?

Tak samozřejmě každý z nás si asi někdy zkusil něco takového vyrobit. Zvláště v tom případě, když doma udírnu má. V našem případě si troufám tvrdit, že my už s tím máme nějaké zkušenosti a že máme takovým způsobem zařízený závod, že i při té klasické výrobě dokážeme udržet hygienické standardy. Což je někdy složitější, než dělat to doma na dvoře.

Kde se takové voňavé uzené maso dá sehnat?

Naše prodejny jsou na nymburském okrese. To znamená, že máme dvě prodejny v Poděbradech, jednu na Žižkově, druhou v obchodním domě Jiří. Další prodejnu máme 
v Kostomlatech a dvě v Lysé nad Labem. A samozřejmě blízko naší výrobny, přímo na podniku v Milovicích.

Dá se říci cena?

To jste mě trochu zaskočil. Vzhledem k tomu, že se jedná skutečně o řemeslnou výrobu a v podstatě návrat k tradici, 
a také vezmete v potaz, že ze 
100 kilogramů masa vyrobíte 70 kilogramů výrobku, je ta cena o něco vyšší. Ale je to kompenzováno tím, že ti, kdo si to koupí a snědí, nebudou opravdu jíst žádné chemické nástřiky.

Znamená ocenění na takovéto soutěži pro vás ještě něco jiného, než jen dobrý pocit?

Znamená to především to, co jste říkal. Je to tedy ocenění naší dobré práce, ocenění kvality našich zaměstnanců. A je to taková radost, kterou u nás všichni sdílíme.

Čtěte také: Jarní Zemědělec v Lysé přilákal tisíce návštěvníků

Autor: Miroslav Jilemnický

24.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Pišťák
4 13

Když jdou karty, to klidně čůráte i do lahvičky, říká mariášový matador

Jeroným Tejc
10

Tejc bude politickým náměstkem ministra Pelikána

Průzkum: V prvním kole volby prezidenta by vedl Zeman

V prvním kole přímé volby prezidenta by nyní vedla současná hlava státu Miloš Zeman. Ani on by však nedosáhl na nadpoloviční většinu hlasů nutnou pro okamžité vítězství. Ve druhém kole by pak Zeman sváděl vyrovnaný souboj s bývalým předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem.

AKTUALIZOVÁNO

Havlovi příznivci donesli na Hrad po letech symbol srdce

Dvě stovky lidí vyrazily dnes v podvečer v Praze na vzpomínkový pochod s názvem Srdce na Hrad. Akce se uskutečnila v předvečer výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla a měla připomenout jeho odkaz. Účastníci na Hrad donesli velký symbol srdce, který byl s Havlem spojen a který zdobil Hrad v posledních dnech Havlova prezidentování.

V Benátkách se utkaly desítky Santa Clausů ve veslařském závodě

Desítky veslařů převlečených za Santu Clause se o třetí adventní neděli sjelo do Benátek ke každoročnímu závodu na Velkém kanálu, který je hlavní dopravní tepnou města. Happening uspořádala už poosmé italská univerzita Ca 'Foscari.

Týdenní zkrat: Otče náš, nepokoušej nás

Do Vánoc zbývá týden. Před námi je třetí adventní neděle. Celý křesťanský svět se již uklidnil a je ve svátečním očekávání. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT