Jejich plány jim překazil kynolog a policista Ivan Bindík. A nebyl sám, při zákroku mu pomáhali jeho tři psi. Dvě soukromé feny Border kolie, starší fena Carolans Cream Black Chevers a roční fenka Bailey of Wendaja, která pochází z Komárovské chovné stanice Wendaja a nakonec německý ovčák DAG.

Ivan Bindík projížděl v dopoledních hodinách kolem cvičiště. „Na dálku jsem v areálu zahlédl několik lidí. I když výcvikové hodiny mimo víkendy nejsou nic neobvyklého, řekl jsem si, že se zastavím a zeptám se, jestli někdo nechce například svačinu a zároveň zjistím, co se tady děje,“ popsal první okamžiky páteční příhody Ivan Bindík, který je členem organizace místních kynologů a zároveň i policistou. V současné době slouží na Inspektorátu cizinecké policie Praha Ruzyně jako specialista na vyhledávání výbušnin.

Než dojel přímo ke cvičišti, osoby nechaly vše ležet a daly se na úprk. „Už měli vyndaná kolečka a železo. Stočil jsem to autem dolů kolem cvičiště podél plotu fotbalového hřiště a ihned jsem uviděl rozervaný plot. Všiml jsem si, že byla z našeho objektu vyvezená i sekačka. O kus dál jsem dostal defekt kola. Vyskočil jsem z auta a vytáhl psy,“ pokračuje nadpraporčík.

V areálu cvičiště se nacházely tři osoby. Ostatní Ivana Bindíka sledovaly při zákroku. Ten se však mohl každopádně spolehnout na své psy. „Použil jsem je jako psychologický efekt. Nebyl jsem rozhodnutý použít je přímo k zásahu. Běžel jsem za podezřelými, za zatáčkou jsem zjistil, že se v křoví ukrývá osoba. Psy jsem odložil. Psa jsem dal do sedu, jednu fenu jsem položil na zem, a to tak, aby si podezřelý rozmyslel další úkony. Vydal jsem se k němu a prokázal se jako policista. Podezřelý začal tvrdit, že pouze procházel kolem, viděl však sílu psů a zjistil, že nemá cenu protestovat. Přivolal jsem hlídku policie,“ vzpomíná policista.

Hlídka z hořovického oddělení byla na místě do pěti minut. „Do té doby jsem vyzval podezřelého, aby mne následoval k autu, psychologický efekt stále působil. Následně přijela hlídka, která provedla všechny úkony, které případ vyžadoval. Došlo ke všem procesům úkonům zajištění osoby. Nahlásil jsem, co se stalo, a šli jsme obhlédnout místo trestného činu. Vše přijeli zdokumentovat i kriminalisté ze Zdic. Práce všech mých zúčastněných kolegů byla rychlá a profesionální, což si myslím také významně přispělo k dalšímu vývoji událostí související s odhalením další trestné činnosti,“ doplnil Ivan Bindík.

Policisté odvezli podezřelého k objasnění skutečnosti na oddělení, kde uvedl i informace, které vedly k odkrytí další trestné činnosti. Přiznal se k dalším skutkům i osobám, které s ním spolupracovaly. Jednalo se o osobu, po které bylo vyhlášeno celostátní pátrání.

Ivan Bindík nevidí v pátečním zákroku nic výjimečného. „Dělal jsem práci, ke které mi velí policejní srdce, a ke které jsem proškolený a vycvičený jako každý jiný policista. Takovou práci provádí mnoho dalších policistů,“ upozornil nadpraporčík.

V žádném případě ale lidem nedoporučuje hrdinské činy. Nikdo by neměl riskovat život či zdraví. Pachatelé mohou být ozbrojení například železnou tyčí či střelnou zbraní. Jak hovoří zákon, občané jsou povinni informovat o trestné činnosti, ale postačí, když vytočí telefonní číslo 158.

Ivan Bindík dochází na cvičiště se všemi psy. „Mohl jsem se na ně při zákroku spolehnout jenom z toho důvodu, že jsem věděl, co v nich je, a že je mám vycvičené. Naprosto jsem jim důvěřoval, tak jako oni důvěřovali mě. Dostali určité povely, aby se drželi mě a měli určitou ostražitost. Psi však nebyli při zákroku použiti jiným způsobem než psychologickým,“ uzavřel.

Základní kynologická organizace Hořovice má své stálé členy. Na cvičiště dochází občané z Hořovic a okolí, kde se jim věnují zkušení cvičitelé klubu. Hořovičtí kynologové rádi přivítají nejen nové členy, ale i ostatní zájemce, kterým by například pomohli s výcvikem jejich čtyřnohých kamarádů.