„Začátkem ledna naší záchranné stanici zavolali ze strojírenského podniku Ravak z Rožmitálu pod Třemšínem, že při montáži stroje nalezli tři podivné živočichy, něco mezi myší a veverkou. Už tento popis poukazoval, že nepůjde o běžný druh, ale o něco netradičního," popisuje nález vzácných tvorů šéf Ochrany fauny Pavel Křížek.

Už podle popisu předpokládali, že to bude některý z druhů plchů a nebo vyhození osmáci degů, kterých se lidé občas zbavují. „Když jsme ale živočichy viděli, předčila skutečnost všechna naše očekávání. Jedná se o plcha zahradního, který je považován za jednoho z nejvzácnějších savců na území České republiky. Je zařazen mezi kriticky ohrožené druhy. V současné době je výskyt doložen pouze na Šumavě a na zbytku území ČR již pravděpodobně vyhynul," doplnil Pavel Křížek.

V minulosti byl výskyt plcha zahradního potvrzen také z Brd. Bohužel poslední průzkumy už neprokázaly výskyt plcha v Brdech a je pravděpodobné, že v této oblasti vyhynul a tím pádem už není součástí středočeské fauny.

'Dárek' z městečka Boyelles

Stroj, v němž byla zvířátka objevena montéry Ravaku, byl totiž 15. prosince 2014 dovezen kamionem z městečka Boyelles, které se nachází na severu Francie, asi 100 kilometrů od přístavu Calais a 50 kilometrů od belgických hranic.

Ale podle Křížka se stejně jedná o unikátní nález, který pozvedl ze židle nejenom je v Ochraně fauny ČR Hrachov, ale také přední zoology z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a kapacity zoologie z celé České republiky. 

„Ochrana fauny ČR Hrachov tímto děkuje všem zaměstnancům Ravaku z Rožmitálu pod Třemšínem za záchranu života těchto vzácných zvířat. Nemálo lidí by je totiž považovalo za obyčejné škodlivé myši," uzavřel Pavel Křížek.