Unikající plyn byl cítit nejen v ulici Kapitána Jaroše, ale i v širším centru města.

Mělnický policejní mluvčí Václav Tichý potvrdil, že policisté ve spolupráci s mělnickými strážníky lidem doporučovali, aby se do města vydali jinudy. „K evakuaci přilehlých nemovitostí jsme přistoupit nemuseli, tříčlenná hlídka však místo a jeho bezprostřední okolí po dobu opravy raději zajistila," uvedl mluvčí s tím, že hlášení o úniku plynu dostali policisté krátce po osmé hodině ranní.

Na místo vzápětí vyrazili mělničtí hasiči a také pohotovostní vozidlo společnosti RWE, dodavatele plynu a provozovatele poničeného plynovodu.

Narušení stavební firmou

Podle mluvčího společnosti Pavla Zajíce zaměstnanci stavební firmy, kteří pracují na rekonstrukci komunikace, plynovod nevědomky poničili. „Došlo k narušení našeho zařízení třetí stranou, tedy externí stavební firmou," vysvětlil mluvčí s tím, že pohotovostní výjezdová skupina začala okamžitě pracovat na odstranění závady. „Naštěstí se nám podařilo zajistit opravu plynovodu bez nutnosti odpojení našich odběratelů," řekl.

Plyn unikal z ventilu, který při otáčení omylem poškodil jeden ze stavebních strojů. Škoda by tak neměla být příliš vysoká a nijak výrazně se nezpozdí ani pokračování rekonstrukce. „Závady tohoto typu jsou celkem běžné," připoměl Pavel Zajíc. „V průběhu stavební sezony není bohužel nijak výjimečné, že dochází k narušení našich plynovodů," uzavřel mluvčí společnosti RWE.