Porod trojčat se uksutečnil plánovaně ve 34. týdnu těhotenství císařským řezem. „Maminka si poslední týdny těhotenství odležela na naší porodnici," uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Klán, který byl u narození miminek. Pro primáře narození trojčat představuje výjimečnou chvíli, na kterou čekal celých třicet let, to znamená od doby, kdy působí v hořovické porodnici.

Jako první se v 8.33 hodin s porodní hmotností 1495 gramů narodila Sofie, jako druhá přišla na svět Valérie s hmotností 1258 gramů, nejmladší a nejmenší Nela se narodila o tři minuty později a vážila 1048 gramů. Trojčata hned po porodu přešla do péče týmu primářky neonatologického oddělení Mileny Dokoupilové.

„Právě existence takového oddělení jakož i nedávné získání statutu Perinatologického centra umožnilo porod trojčat v naší porodnici. Všechny tři holčičky měly po porodu výbornou adaptaci, nevyžadovaly žádnou ventilační podporu. Maminka je moc šikovná a všechny holky mohou dostávat vlastní mateřské mléko. Věřím, že holčičky budou dobře růst a bez komplikací se dostanou tak za jeden až dva měsíce domů," sdělila primářka.

Finanční zátěž

„Zpráva o tom, že čekáme trojčata, byla pro mě šokující. Žádná příbuzná v mé nebo v přítelově rodině neporodila dvojčata, natož trojčata," řekla usměvavá maminka Monika Pošmurná.

„Celou dobu jsem brečela, ale naštěstí mě všichni uklidňovali a ujišťovali, že to nakonec dobře dopadne. Umím si přestavit, jakou finanční zátěž představuje vychovávání třech holek najednou, ale zatím jsme nemuseli ještě nic zásadního pořizovat, vše potřebné jsme získali od příbuzných a známých," dodala novopečená maminka. Do budoucna počítá s tím, že bude muset najít práci s částečným úvazkem, aby se mohla víc věnovat dětem.

V loňském roce zaznamenala hořovická porodnice 
U Sluneční brány více než 1500 porodů a stala se nejvyhledávanější porodnicí ve Středočeském kraji. Shodou okolností týden po porodu trojčat se narodilo i jubilejní třicáté páté tisící miminko ve čtyřiapadesátileté historii hořovické porodnice.