„Vím, že je na tom spousta lidí daleko hůř, ale proud vody se prohnal stavením i stájí," povzdychl si koňák. Stádo koní se podařilo z rozbahněného výběhu, který začal zaplavovat Benešovský potok posílený přítokem  Boušického,  později umístit v náhradním ustájení. „Žádný z nich se nezranil, ani neustydl. Zeleného krmení, senáže i jádra pro ně mám dostatek," upřesnil včera Josef Absolon.

Přívalová voda se koňským statkem, sevřeným stráněmi u silnice do Bedrče, neprohnala poprvé. Hrkla od stavení za uplynulé čtvrt století už minimálně čtyřikrát.

„Už v sobotu se tady byl, když začala voda přetékat přes silnici, podívat místostarosta Podhola. Říkal, že se obdobné situaci bude muset zabránit a  odtok vody zabezpečit. Začátkem týdne jsem jednal se zástupci Lesů České republiky, i pracovníky Správy a údržby silnici. Všechny složky byly velice vstřícné, tak doufám, že   se situaci podaří v dohledné době vyřešit," nastínil majitel statku.

Přes stavení na Babě, nebo kolem něho, nevede žádný obtok, příkop, trativod nebo drenáž.  Za zadním plotem se vytvořila v prohlubni v trávě laguna, z níž stále protéká dvorem a přes  krajskou silnici II/110 k potoku voda. „O víkendu to byla dravá bystřina. Mám podmáčený celý barák i stáj. Co je ale nejhorší? Bezohlednost řidičů!" rozčílil se Josef Absolona upozornil na další nebezpečí.

Ve výběhu obnažila ostré kameny a naplavila z nějaké černé skládky flašky. „Až rozbahněný výběh trochu proschne, budeme ho muset uklidit," podotkl Josef Absolon s tím, že příval vody  zanesl i studny. Aby se situace neopakovala, bude se muset z údolíčka k silnici zabudovat pro dešťovou vodu žlab zakrytý rošty, aby se dal čistit. Pod silnicí by voda tekla propustkem.

„Nejhorší byla bezohlednost řidičů. Přes vozovku se valila bystřina, z obou stran byly značky omezující rychlost, a oni tady lítali, jako by se nic nedělo. Však si taky dvě protijedoucí auta o sebe škrtla, rozbila zpětná zrcátka. Řidiči na sebe řvali a pak odjeli. A dopravní značky  dokonce někdo ukradl," popsal víkendové zážitky koňák, který ale upozornil na horší následky dešťů.

„Kousek od baráku je silnice ve dvou místech podemletá a  zhruba padesátka podmáčených stromů se nebezpečně naklání nad silnici k Bedrči. S tím bude daleko větší problém, než s propláchnutým dvorem," varoval Josef Absolon.