Naložený na návěsu tahače dorazil na náměstí Starosty Pavla po deváté hodině. Cesta z Bressonu, kde byl pokácen, byla bezproblémová.

„Dostali jsme celkem pět nabídek na vánoční stromy. Nejhezčí se nám zdál právě tento dvanáct metrů vysoký stříbrný smrk. Rostl třiatřicet let na zahradě rodinného domu v Tylově ulici. Jeho majitelka nám ho nabídla, protože se bála, že by strom vážící zhruba dvě tuny mohl spadnout na plot a nadělat škodu," informoval mluvčí kladenského magistrátu Vilém Frček.

Pracovníci Městského podniku služeb Kladno v příštích dnech vztyčený smrk ozdobí, aby v neděli 1. prosince bylo vše připraveno k jeho rozsvícení.

V doprovodném programu vystoupí od 15 hodin v kostele houslový virtuóz Václav Hudeček a soubor Verner Collegium. Spoluúčinkovat bude kladenský dětský pěvecký sbor Sluníčko. Na náměstí se pak představí děti ze Základní umělecké školy v ulici 5. května nebo flétnový soubor Carduelis působící při škole v Norské ulici. Samotné rozsvícení stromu je naplánované no na 17.30 hodin. Nebude po něm chybět tradiční možnost utrhnout si obálku s přáním obyvatel dětských domovů.

Vánoční strom ve Slaném rostl zhruba padesát let

Kácet vánoční strom ve Slaném vyrazí pracovníci zdejších technických služeb v pondělí. Také se jedná o dvanáctimetrový smrk. Je ze Smečenské ulice. „Jedná se o darovaný strom stojící v blízkosti domu, který začíná ohrožovat. Stáří smrku je zhruba padesát let. Je vysoký dvacet metrů, ale bude zkrácen na dvanáct, aby ho celý pokryla výzdoba, kterou máme k dispozici," prozradil Kladenskému deníku ředitel Technických služeb Slaný Jiří Kučera.

Strom se rozzáří při tradiční akci Slavnost světla, která se uskuteční v pátek 29. listopadu od 16 hodin.V programu budou k vidění pohádky O nemocné princezně a Čert popleta v podání Divadla Pohádka. Od 17 hodin bude následovat lampionový průvod, slavnostní fanfáry, rozsvícení stromu a výzdoby města a koncert pěveckého sboru Světlušky z 3. základní školy Slaný. Od 18 hodin zahraje Slánský žesťový soubor vánoční skladby.

Ve Velvarech a Unhošti budou mít stříbrný smrk

V pátek by měl být přivezen vánoční strom na náměstí Krále Vladislava ve Velvarech. Městu ho daroval jeden zdejší obyvatel. Jedná se o stříbrný smrk. slavnostně rozsvícen bude v neděli 1. prosince, součástí akce bude vánoční trh a doprovodný kulturní program.

Stříbrný smrk, podobně jako jiná města, ozdobí i Unhošť. „Dali jsme výzvu s žádostí o darování stromu do našeho měsíčníku. Přihlásilo se sedm zájemců, jeden z Nouzova a šest přímo z Unhoště. Komise jeden ze stromů vybrala," uvedla starostka města Lenka Mazuchová.

Strom bude pokácen a přivezen na náměstí ve čtvrtek 28. listopadu. Rozsvícen bude v neděli 1. prosince. Ve 14 hodin na náměstí v Unhošti začnou vánoční trhy. Od patnácti hodin začne v kině u náměstí pásmo vystoupení žáků zdejší základní umělecké školy. O hodinu později vystoupí přímo na náměstí děti ze základní školy. „Při jejich poslední písničce, kterou v programu zazpívají, bude strom rozsvícen," dodala starostka.

Stochov: předvánoční trh a následné rozsvícení stromu

Ve Stochově budou vánoční strom kácet na pozemku soukromého majitele v úterý 26. listopadu. Na valníku a za pomoci jeřábu bude převezen na Mírové náměstí. „Zde ho usadíme a v dalších dvou dnech ozdobíme. Jedná se o šestnáct metrů vysoký smrk." informoval vedoucí Technických služeb Stochov Petr Šváb.

Předvánoční trh se ve Stochově uskuteční v pátek 29. listopadu od 10 hodin, následovat bude v 16 hodin rozsvícení stromu.