V noci ze středy na čtvrtek se desítka zlodějů proto vkradla do sadu slánského ovocnáře. Zde pilní nezvaní hosté očesali a domů si odnesli na 800 kilo letošní meruňkové úrody

Podle okradeného ovocnáře se vše odehrálo před zraky obyvatel řadovek u slánského hřbitova, kteří viděli, jak se pachatelé pohybují za plotem a vykonávají noční sklizeň. 

„Sad u hřbitova patří mému synovi, který byl ten den na Moravě. Podle toho, co jsem se posléze dozvěděl, viděla jedna paní z okna, že se tam v noci někdo pohybuje a krade meruňky. Mělo to být zhruba deset lidí tmavší pleti. Pracovalo se jim pohodlně, místo je totiž osvětleno veřejnými lampami. Paní sice zavolala policii, jenže ta přijela a nikoho za plotem neviděla. Zloději se schovali do sadu. Mě ale nikdo nekontaktoval, takže jsem na místě nebyl. Podle všeho po odjezdu policie zloději narychlo naložili do auta co posbírali a odjeli také,“ vylíčil událost slánský ovocnář Jiří Hubáček, jehož rodina se roky specializuje právě na meruňky, které má ve vysoké kvalitě.

Spoušť za 60 tisíc korun

Když ovocnář dorazil ráno do sadu, zbyly mu doslova oči pro pláč. Sešlapaný plot, polámané stromy, zralé i nezralé ovoce povalující se po zemi, prostě spoušť. „Jak zloději pospíchali na místě nechali i škopky a koše na prádlo s meruňkami. Zkrátka byli na lup dobře vybaveni. Škodu jsme odhadli na 60 tisíc korun. Je to velice nepříjemné, když se na tom celý rok dřeme a pak si někdo odnese všechno za jedinou noc a ještě vše kolem zničí,“ uzavřel sadař.

V souvislosti s tímto případem žádá policie o spolupráci veřejnost a případné svědky, aby se přihlásili s informacemi a pomohli dopadnout pachatele. „Pokud někdo zaznamenal ze středy 9. na 10. července v čase od 22.30 do 02.30 hodin podezřelé osoby nebo vozidlo pohybující se přímo ve slánském sadu u hřbitova nebo v jeho okolí, aby poskytl informace na linku 158 nebo na nejbližší policejní služebnu,“ požádala kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.