„Dlouhotrvající sucho a extrémní teploty se na vyprahlosti přírody podepisují do té míry, že je třeba nejen lesy a travní porosty chránit před jejich možným vznícením," uvedl hejtman Miloš Petera.

Součástí opatření je zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit, a dále zákaz pálení suché trávy, plevele či větví na volném prostranství, zejména v blízkosti porostů a polí s obilovinami či pícninami, a klestí a kůry v lesích.

Zakázány jsou také jízdy parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření či táboření mimo vyhrazené prostory. Motoristé nesmějí zajíždět do lesů a na polní cesty, výjimku mají vlastníci a uživatelé lesních a zemědělských pozemků při jejich obhospodařování.

Vedra se do Česka vrátila v úterý, kdy na řadě míst padly teplotní rekordy. Parné dny byly i v posledních třech dnech minulého týdne. Kvůli dlouhému období bez deště a vedrům nadále přetrvává nebezpečí vzniku požárů, riziko se ve čtvrtek přechodně zmírní. Do odvolání platí pro Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Například na jihu Moravy se počet požárů ve vedrech ztrojnásobil. U Nýřan na severním Plzeňsku v úterý hořelo 6,5 hektaru lesa.

Během vyhlášeného období sucha vstupují v platnost následující opatření, omezení a povinnosti:
* zákaz kouření, rozdělávání a používání otevřeného ohně v prostorách a na místech, kde může dojít k jeho rozšíření;

* zákaz spalování hořlavých látek (suchá tráva, plevel, větve apod.) na volném prostranství, a to zejména v blízkosti porostů, polí s obilovinami a pícninami;,

* zákaz jízd parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření;

* zákaz vjezdu motorových vozidel do lesů a na polní cesty; zákaz neplatí pro vlastníky a uživatele lesních a zemědělských pozemků při jejich obhospodařování. Neplatí rovněž pro fyzické a právnické osoby provádějící pro vlastníky a nájemce lesů práce zajišťující hospodaření v lese;

* zákaz táboření mimo vyhrazené prostory;

* zákaz povolování výjimek vlastníky lesů z ustanovení lesního zákona;

* zákaz pálení klestu a kůry v lesích;

* povinnost zajistit průjezdnost příjezdových cest do lesních porostů;

* povinnost vlastníků nebo uživatelů zdrojů vody pro hašení prověřit jejich stav a nedostatky, které nejdou bezprostředně odstranit, nahlásit a zajistit jejich následné odstranění;

* zajištění maximální hospodárnosti při používání vodních zdrojů určených pro hašení požárů (každý je povinen strpět v tomto směru potřebná omezení).