Na stavbu domu s pečovatelskými byty se vedení obce podařilo získat dotaci tři miliony šest set tisíc korun z Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Objekt by měl po dokončení plnit svůj sociální účel na konci příštího roku.

„Obě akce, pečovatelský dům i právě zahájenou výstavbu přilehlého chodníku, jsme důkladně a dlouhodobě připravovali až do fáze podání žádosti o dotaci. I shánění financí bylo úspěšné, takže se občané v nejvýchodnější obci Mikroregionu Voticko mohou těšit na zlepšení infrastruktury," uvedl starosta Zvěstova Karel Babický s tím, že nemovitost, která časem poskytne zázemí seniorům, nejprve musela obec získat ve veřejné elektronické dražbě. Práce probíhají už od letošního jara a plánovaná kolaudace se uskuteční v září příštího roku.

„Přidanou hodnotou projektu je vedle výstavby čtyř jednolůžkových a dvou dvoulůžkových seniorských bytů také vznik zázemí pro všeobecného lékaře, který bude ve Zvěstově ordinovat jednou týdně," informoval starosta Zvěstova a doplnil, že budoucím obyvatelům domu s pečovatelskou službou bude sloužit také nový chodník z východního okraje obce do jejího středu k zastávkám veřejné autobusové dopravy. Chodník má zvýšit bezpečnost dopravy na nebezpečném průtahu hlavní silnice obcí a zpřístupnění občanské vybavenosti obce jejím občanům. Projekt zároveň řeší nové uspořádání autobusových čekáren, přechod pro chodce i odvodnění chodníků a přilehlých vjezdů.

„Díky přikoupení nových pozemků od soukromých majitelů se podaří také rozšířit hlavní silnici v nebezpečném úseku po výjezdu z návsi," dodal Karel Babický s tím, že celkový rozpočet na výstavbu chodníku přesahuje dva miliony tři sta tisíc a i zde se obci podařilo získat půl druha milionovou.
Stavba chodníků bude zahájena 22. srpna a chodci i projíždějící auta musí počítat s omezením dopravy upravené dopravním značením a světelnou signalizací.

KAREL CHLUMEC