„Povodeň hráz prověřila 
a jednoznačně nám ukázala všechny nedostatky, s nimiž je potřeba se vypořádat," konstatoval starosta, který byl 
v době povodní šéfem krizového štábu a u hráze se pohyboval takřka denně. Stavební firma nyní pracuje na posílení hráze na všech kritických místech. Stavba musí být dokončena nejpozději do konce října.

K podstatné změně dojde 
v lokalitě Rybáře u veslařského klubu, kde vznikne další část protipovodňové hráze tak, aby ji netvořila přímo budova veslařského klubu, s čímž původně projekt počítal. Stoletá stavba by totiž obrovské tlaky vody nemusela vydržet. „U mostu Josefa Straky 
u vinařství je třeba do protipovodňových opatření zařadit vybudování mobilní hráze, která lokalitu ochrání před dvacetiletou vodou," uvedl starosta.

Těžká technika stavbařů se bude během konce léta pohybovat v areálu Českých přístavů, kde dojde k zasypání prostoru mezi hrází a manipulační plochou. Právě tam měl krizový štáb velké obavy, že se hráz protrhne. Naštěstí se ji stavbařům a hasičům podařilo zajistit. V Mlazicích se pak úpravy dočkají čerpadla a některé úseky sypané hráze.

Hráz je podle starosty stavěna na ochranu města před stoletou vodou při vzedmutí na 916 centimetrů. Až tam sahá nepropustná část hráze, nad níž jsou do výšky 950 centimetrů ještě propustné vrstvy pojezdové komunikace.