Vůně cibule, slzící kuchaři, kila hovězího masa, rozpálené plotýnky i kotlík, rozličné směsi koření a tajné receptury ukryté pouze v hlavách soutěžících. Přesně takový byl první ročník Gulášfestu v Lánech, jehož se zúčastnilo pět soutěžních týmů.

Déle než dvě hodiny se v hrncích a kotlíku na Masarykově náměstí vše dusilo, vařilo, v nádobách to pěkně klokotalo a vonělo kolem. Soutěžící nedočkavě koukali pod pokličky a dolaďovali poslední chutě. V napětí byla i odborná porota, stejně jako strávníci, kteří už natěšeně seděli u stolů.

Snažili se všichni. Hodně. Vítězem ovšem může být jen jeden. Porota proto neměla snadný úkol. V Lánech tentokrát vsadili na pětky a vyšlo to. Pět soutěžících, pět porotců a pětistupňové známkování jako ve škole.

Zvítězil tým místního muzea

Jedničku a prvenství v prvním ročníku Gulášfestu 2014 v Lánech získal tým místního Muzea T.G.M. ve složení: Barbora Bednářová Šafránková - šéfka vítězného týmu, Magdalena Elznicová Mikesková, Irena Smržová a Petra Puławski.

Dámský guláš přesvědčil porotu svojí netradiční chutí. „Myslím, že jsme vyhrály díky tomu, že jsme zaujaly nevšední recepturou, protože náš guláš zaváněl Francií. Byla to světová premiéra na Lánech. Recepturu neprozradíme.

Bylo to však spontánní a improvizované a vyšlo to. Jestli budeme soutěžit i příští rok, rozhodně přijdeme s něčím novým. Protože se po guláši jen zaprášilo, jediná šance, jak ho předložit i svým rodinám, je uvařit ho doma znovu,“ řekla s úsměvem šéfka vítězného družstva Barbora Bednářová Šafránková.

Kdo zaváhal, na toho se nedostalo. Stačila chvilka a zmizela i poslední porce. Lánským i přespolním se akce zalíbila hned napoprvé a adepti pro příští ročník se dohadovali už na místě. Po dobrém jídle následovalo i pití a taneční zábava v doprovodu kapely Kupa.

Plné léto akcí

O tom, že se v Lánech dějí zajímavé akce i v létě, kdy jsou mnozí na dovolené, není pochyb. S nápadem uspořádat Gulášfest přišel předseda kulturní komise Roman Havelka.

„Přemýšleli jsme o tom, abychom udělali nějakou akci pro letní měsíce, kdy se většinou nic neděje. Jelikož je guláš dnes poměrně tradiční české jídlo a podobné festivaly se pořádají po celé republice, rádi bychom výhledově oslovili další obce v regionu a vyjednali například klání mezi sebou. Vítězové by se pak přesunuli do kraje či do republikového kola,“ vyjádřil nahlas svoje myšlenky Roman Havelka.