Potvrdil to technolog pitných a odpadních vod Tomáš Hloušek. „Většina vodojemů je dvou nebo vícekomorových, čistí se vždy jedna komora, takže nedojde k přerušení dodávky vody. U jednokomorových je zásobování domácností vodou zajištěno nouzově, většinou na dobu šesti až osmi hodin," konstatoval Hloušek.

Vodohospodáři už po zimě prověřili a vyčistili například vodojem v Jeviněvsi nebo v Kralupech nad Vltavou v ulici Na Ladech.

„V dalších dnech jarní údržbou projdou vodojemy ve Vysoké a v mělnických Vehlovicích. Jde o vodojemy, které pojmou až tisíc kubických metrů vody," uvedla pro Deník mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová a dodala, že už začaly i přípravné práce na čištění jedné z komor o objemu dvacet tisíc kubických metrů vody největšího vodojemu Kožova Hora na Kladensku.

Středočeské vodárny provozují 92 vodojemů o objemu 50 až 400 metrů krychlových. Čistit se podle provozního ředitele společnosti Pavla Pobřísla musejí jednou za dva roky. „Přesto je už řadu let z preventivních důvodů čistíme každý rok, osvědčilo se to," vysvětlil.

Voda ve vodojemech je dobře chráněna před bakteriologickým znečištěním, napomáhá tomu tma a nízká teplota. „Pitná voda je navíc chráněna silným oxidačním působením chloru, jímž je voda sycena v minimálním a současně účinném množství," připomněl Pobříslo.

Ke znečištění vodojemů dochází mechanickými i chemickými látkami, které se usazují na dně i stěnách , jsou však zdravotně nezávadné. „Jde zejména o jemný písek, který může do vodojemů vnikat při poruchách vodovodních řadů neb o uvolnění vápenných usazenin na stěnách potrubí. Z chemických látek pak jde například o železo," přiblížil provozní ředitel Středočeských vodáren.

Podle technologa Tomáše Hlouška technici z vypuštěných vodojemů odeberou stěry a usazeniny pro laboratorní rozbory. „Stěny a dno vodojemu se pak čistí mechanicky a poté i tlakovou vodou. Vnitřní povrch se vydezinfikuje ředěným roztokem chlornanu sodného a opět se opláchne vodou do výpusti. Nakonec se vodojem znovu napustí vodou a uvede do provozu," popsal stručně postup čištění vodojemů technolog vodárenské společnosti.