O tom, že projekt byl zastaven a žádost stažena, informovalo vedení města zastupitele na březnovém veřejném zasedání.

„Jedním z kritérií pro přidělení dotace bylo vyčíslení ekonomického přínosu a ten se právě u tohoto typu projektu velmi těžko prokazuje. Nedá se moc dobře vyčíslit ekonomický přínos toho, že se voda v bazénu ohřeje třeba o čtyři stupně Celsia. Proto jsme od tohoto projektu odstoupili," vysvětlil důvody rozhodnutí vlašimský starosta Luděk Jeništa.

Potvrdil ale, že druhý záměr využít sluneční energii pro ohřev užitkové vody na lehkoatletickém stadionu Na Lukách, je stále ve hře. Panely by měly být umístěné na střeše tribuny fotbalového stadionu. Solární energie z panelů umístěných na tribuně fotbalového stadionu tak v delším časovém horizontu ušetří náklady za dodávky elektřiny a plynu, kterými sportovní zařízení získává vodu nyní.

Rozhodující byla nejnižší nabídnutá cena

„V současnosti máme za sebou druhé kolo výběrového řízení na dodavatele, při kterém byla rozhodující nejnižší nabídnutá cena, samozřejmě při splnění dalších podmínek, jako je zaručená kvalita a dodržení termínu zhotovení zakázky. V prvním kole se nám přihlásila do soutěže pouze jediná firma," řekl Luděk Jeništa.

Dodal, že pokud vše půjde podle plánu, mohla by sluneční energie už koncem prvního pololetí v areálu Na Lukách ohřívat vodu tímto úsporným systémem.

Karel Chlumec